Zalai köténydísz nyomán készült terítő

A népviseletben országszerte kedvelték a fekete klotton színesen kivarrt kötényeket. Mintáikat gyakran alkalmazzák a mai otthonban térítők, falvédők díszeként.

zalaikötenydisznyomankeszültterítörajza

A terítő szegélydíszén szorosan kapcsolódnak egymáshoz a nagy piros kerekró­zsák, amelyek belseje a középpont irányában többszörösen tagolt. Ez a tagolás teszi lehetővé, hogy a nagy piros virágon belül a legváltozato­sabb színek érvényesüljenek, egészen a közép­pontig, ahol a virág közepe újra pirosán villan elő. A sok piros mellett különösen kedvelik a mérték­tartóan alkalmazott kéket, sárgát, zöldet, fehéret és sötétebb rózsaszínt.

A térítőn befelé haladva – akár egy-, akár több-sorosán – színes leveles motívumot vagy virág­füzért vezethetünk körbe, ahol ritmikus rendben ismételhetjük meg a szegélydísz nagy virágain al­kalmazott színek sokaságát. A terítő öltésmódjai: lapos-, szár- és huroköltés.

zalaikötenydisznyomankeszültterítörajza

Kellemes időtöltést


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások