Tulipános terítő zsinórhogollással

A középrész 16 kis levélből összeállított fürtös virágból, 11 nagyobb levélből, 3 pikós levélből és rövidpálcás gyűrűkből áll. A szélcsipkén 1 háromszirmú leveles és 1 ötszirmú tulipán váltakozik kilencszer. 8o-as fonalból átmérője kb. 23 cm.


1.  sz. levél

Ezekből állítjuk össze a középső fürtös virágot. 8 láncszem után for­dulunk és a láncsorra 2 hamis-, 2 rövid- és 3 egyráhajtásos félpálcát hor­golunk. A kezdő láncszembe 6 egyráhajtásos félpálca kerül, a másik oldal szimmetrikus. A levelet körülhorgoljuk rövidpálcákkal. Az 1 a jelzésű levél ugyanígy készül, de 10 láncszemmel kezdünk és 1 —1 oldalán 3 ha­mis-, 2 rövid- és 4 egyráhajtásos félpálca van.

2.    sz. levél
15 láncszem után 2 láncszemmel fordulunk. A kezdő láncsorra 1 egyrá­hajtásos, 6 kétráhajtásos, 2 egyráhajtásos, 3 egyráhajtásos fél-, 2 rövid- és 1 hamispálca kerül, 1 láncszemmel fordulva a másik oldal szimmetrikus. A levelet körülhorgoljuk rövidpálcákkal.

3.    sz. levél

Azonos a 2. sz. levéllel, de a rövidpálcasornál a kép és rajz szerint 2—2 háromláncszemes pikót készítünk.

Háromszirmú tulipán

15 láncszem után fordulunk s a láncsorra 1 hamis- 1 rövid-, 1 egyrá­hajtásos fél-, 6 egyráhajtásos, 3 egyráhajtásos fél-, 2 rövid- és 2 hamispálcát horgolunk. A másik oldal szimmetrikus, 1 láncszemmel fordulva 9 rövidpálca és 6 láncszem következik. 2 hamis- és 2 rövidpálca után 2 egyszerre befejezett egyráhajtásos fél-, és a egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd 9 egyráhajtásos félpálcával befejezzük a tulipán egyik oldalát. Másik oldala szimmetrikus, a végén a virágot körülhorgoljuk rövidpálcákkal. A levél az 1. sz kis levél leírása szerint készül.

Ötszirmú tulipán

18 láncszem után fordulunk, majd a láncsorra 3 hamis-, 3 rövid-egyráhajtásos fél-, 2 rövid- és 2 hamispálcát horgolunk. A másik oldal szimmetrikus. 12 rövidpálca következik, s 3 láncszem után fordului majd 1 hamis-, 1 rövid- és 1 egyráhajtásos félpálca után a pálcákra rövidpálcákat horgolunk, a csúcsnál 1 láncszemmel fordulunk és 7 rövidpálcával kezdve a második sziromhoz hasonlóan horgoljuk meg a harmadik szirmot is. A tulipán másik oldala szimmetrikus, a végén a virágot körülhorgoljuk rövidpálcákkal.

Zsinór

4 láncszem után 1 kétráhajtásos pálcával visszaöltünk az első szembe. 3 láncszem után 1 kétráhajtásos pálcával visszaöltünk a gyűrűbe és ezt ismételjük a kívánt hosszúságig. A zsinórt gyűrűbe kapcsoljuk, külső és belső vonalát behorgoljuk rövidpálcákkal. A külső befoglaló zsinóron a bemélyedő részeknél 2—2 motívumot összefogunk és a, cakkokat 13 három­láncszemes pikóval díszítjük a kép szerint.

A szárak szükség szerinti hosszúságú láncsorból készülnek, melyeket rövidpálcákkal horgolunk be, a gyűrűket 6 láncszemmel kezdjük, melybe 12 rövidpálcát hurkolunk.

Tulipanos terito zsinorhogollassal

 

 

2

Tulipános terítő zsinórhogollással rajz

A motívumokat az előrajzolt vászonlapra felfércelve sodrott lábakkal dolgozzuk össze.


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások