Törülközőtartó horgolása

Hozzávalók

kb. 15—20 cm átmérőjű fakarika, 3—4 cm átmérőjű fém függöny-karika vagy fakarika, zöld, lila és narancsszínű, közép­vastag maradékfonal, 2-es horgolótű, hímzőtű.

A munka menete

Na­rancsszínű fonallal a nagy és a kis karikát rövidpálcá­val szorosan körbehorgoljuk, majd a sorvégek találkozásá­nál összekapcsoljuk, és a szál­végeket hímzőtűvel aládol­gozzuk.
Szilvák: kettőt készítünk.

A lila fonalból 3 láncszemet körbe kapcsolunk, ebbe 1 láncszem után 7 rövidpálcát öltünk, és 1 hamis rövidpál­cával zárjuk a sort. A 2. és a többi sort is 1—1 lánc­szemmel kezdjük, és hamis rövidpálcával zárjuk, vagyis minden sort befejezünk, mert így szebb lesz a munkánk. A 2. sorban a rövidpálcák számát 11-re, a 3. sorban 16-ra szaporítjuk. Ezzel a bőséggel 7 sort horgolunk, a következő 2 sorban pedig ismét 11-re, majd 7-re fo­gyasztjuk a rövidpálcákat.

Sor végén kb. 1 méter fona­lat hagyva elvágjuk a szálat, majd hímzőtűvel a 7 rövid­pálca 1—1 szálát fölfűzzük. Ezután a lila fonallal, olló segítségével kitömjük a szil­vaformát. Kettőzött zöld szállal 20 láncszemet horgo­lunk. A láncsor két végét a két szilva nyitott részébe dugjuk, és a tűre fűzött 7 szemet szorosra húzva a hím­zőtűvel elvarrjuk.
Levelek

kettőt horgo­lunk. Zöld dupla szállal 10 láncszemet horgolunk (ez a szára), majd szimpla szállal folytatjuk, és 15 láncszem után kezdjük a levél egyik oldalát: 1 hamis rövidpálca, 2 rövidpálca, 3 egyráhajtá­sos, 5 kétráhajtásos pálca, majd 2 egyráhajtásos és 1 rövidpálca. A levél tövéhez érve a hátoldalon 1 lánc­szemmel áttérünk a láncsor másik oldalára, és visszafelé horgolunk a csúcsig, majd 1 láncszemmel lezárva eltép­jük a szálat, és a hímzőtűvel a levél középvonalába- húz­zuk.

Összeállítás

a két karika találkozásánál az ábrán lát­ható módon apró öltésekkel felvarrjuk a leveles szilvá­kat, majd a kis karikát a falra akasztjuk, s a nagy karikába beletesszük a törülközőt.

 

törülközőtartó

A bejegyzés kategóriája: Horgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.