Torockói kézimunka

Piros fonallal hímzett torockói párnát találhatunk a képünkön. Szép és mutatós hímzésforma. Öltései főként lapos- vagy hamis laposöltések A laposhímzéssel kitöltött formákban a hosszú költéseket érdekes módon lefogják. A forma közepén átvezetünk 1 hímzőszálat és ezt apró öltésekké rögzítjük. Az így elkészült hímzés köré un. „kontúrhímzés”-t alkalmazunk amely hasonló a száröltéshez, de az oldalsó irányban való leszúrások miatt sokkal szélesebb.

A virágok belsejét itt rácsozással töltjük ki. Először elkészítjük a rácso­zás alapját hasonlóan a hamis laposöltéshez, de egymástól 2 — 3 mm-es távolságban. Ezután kihímezzük a rács vízszintes oldalán végigfutó öltéseket, majd a függőleges rácsokat készítjük el. A vízszintes és függőleges vonalak kereszteződésénél apró keresztöltésekkel lefogjuk a fonalat.

torockói párna

Néha a minta hosszában futó elválasztó vonalat nem laposhímzéssel, hanem “nyolcasöltés”-sel készítjük. Ennek az öltésnek ismertebb elnevezése a “boszorkányöltés” . Technikája hasonlít a keresztöltéshez, de a szálak nem középen, hanem az öltések alsó és felső szélén keresztezik egymást. A nyolcasöltéseket kontúrhímzés közé fogjuk. Az egyedülálló kis pontokat (virágok belsejében) csomóöltéssel hímezzük, azaz a szálat megcsavarjuk és a csavarást középen átszúrva leöltjük.

torockói párna rajza

Csomózás:

A bejegyzés kategóriája: Torockói hímzés
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.