Tavaszi ingpulóver

Tavaszi női ingpulóver leírással, szabásmintával és leszámolható rajzzal.

 

Leírás

Hozzávalók

A kisebb mérethez 70 dkg a nagyobb mérethez 80 dkg szürke pa­mutfonal, 3-as és 4-es kötőtű, 3 db gomb, gyapjúvarrótű

Kötésminták:

4/2-es patentminta (4 fordított, 2 sima), fordított kötés, fantá­ziaminta: 1 motívum 16 szem de ügyeljünk arra, hogy a sor végére a rajzon látható 6 szem jusson (16 szem többszöröse + 6 szem), és 25 sor, az első motívum lekötése után a mintát mindig a rajz  szerinti 2. sortól ismételjük,

Elkészítés módja: a hátát 3-as tűvel 128 szemre kezdjük és 4 cm-t kötünk 4/2-es patentmintával. Az utólsó sorban egyenletesen elosztva 26 szemet fogyasztunk (!). A munkát 4-es tűvel fantáziamintával folytatjuk; oldalanként 4 szélszemet hagyunk. A passzétól mért 60 cm-re kialakítjuk a nyakkivágást és egyszerre befejezzük a középső 22 szemet (a középső szemek befejezésénél ne vegyük számításba a minta szaporított szemeit.) A két részt külön fejezz ük be.  A nyakkivágás oldalán 2-szerre befejezünk még 4-4 (összesen oldalanként 8) szemet és a nyakkivágás kezdetétől mért 3 cm re egyszerre befejezzük a vállrészek 32 sze­mét.

Az elejét ugyanúgy készítjük, mint a há­tát a passzétól mért 44 cm eléréséig, majd elkezdjük az eleje kivágásának kialakítását: felfüggesztjük a középső 10 szemet és a két részt külön kötjük tovább. A kivágás kezdetétől mért 10 cm-re a nyakkivágás oldalán 2 soronként 1 -szer befejezünk 4 szemet, majd 1 -szer 3 sze­met és 3-szor 2 szemet, végül 1 -szer 1 szemet. A nyakkivágás kezdetétől mért 9 cm-re egyszerre befejezzük a vállrészek megmaradt 32 szemét.

Az ujját 3-as tűvel 38 szemre kezdjük és 2 cm-t kötünk 4/2-es patentmintával. Az utolsó sorban egyenletesen elosztva 16 szemet szaporítunk. A munkát 4-es tűvel, fantáziamintával folytatjuk és mindkét oldalon 2 soronként 1 szemet szaporí­tunk 12-szer. A passzétól számított 22,5 cm-re egyszerre befejezzük a 98 szemet.

Gomboláspánt: 4-es tűvel, 12 szemre kezdünk és 9 cm-t kötünk fordított kötéssel, majd egyszerre befejezzük a szemeket. Az elején felfüggesztett 10 szemet tűre vesszük, mindkét oldalon 1 szemet szaporítunk és a mintákat a következőképpen helyezzük el: 1 szél­szem, 2 sima, 6 fordított, 2 sima, 1 szélszem. A középső 2 szem felhaszná­lásával 3 gomblyukat készítünk, az elsőt a munka kezdetétől mért 2 cm-re, a má­sik kettőt egymástól 3 cm-re. 9 cm-es magasságban egyszerre befejezzük a pántot.

Összeállítás: rávarrjuk a pántokat az elejére, és a bal oldalit hozzáöltjük a kivá­gás kezdetéhez. Összevarrjuk az egyik vállrészt. A nyakkivágás mentén 3-as tű­re veszünk 118 szemet és 6 cm-es ma­gasságig 4/2-es patentmintát kötünk, mindkét oldalon 1-1 szélszemet szaporí­tunk, majd egyszerre befejezzük a szeme­ket.

Beállítjuk az ujjakat, összevarrjuk a pulóver oldalait és ujjak alsó részét, majd felvarrjuk a gombokat.

Szabásrajz

szabásrajz

Leszámolható rajz

leszámolható rajz

Oszd meg barátaiddal

 

A bejegyzés kategóriája: Modellek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Tavaszi ingpulóver bejegyzéshez

 1. Luca szerint:

  Hello, nagyon tetszik ez a pulcsi de sajnos nincs meg a leirasa.
  Kulonben mar lassan 25-30 eve kotogetek . Amig lanyom kicsi volt sokat kotottem szamara es ma is nagy orommel emlegeti a sokfajta egyedi pulcsijait amikre nagyon buszke volt .Kb 5 eve nem igen keszitettem semmit,de most ujra elkezdtem. Azert kerlek szepen ha lehetne hogy elkuld szamomra a leirast ennek a szuper egyszeruen nagyszeru pulcsinak.
  Szerencsere ratalaltam erre a sitera es nagyon megorultem neki ,sok szep es hasznos dolgot oszt meg . Neked is Nagyi kivanok jo egeszseget es sok sikert a tovabbi munkaidhoz.
  Elore is koszonettel egy kanadai magyar hodolod.

 2. nagyi szerint:

  Köszöntelek Kedves Luca! Örülök, hogy rád talált ismét a kézimunka, hisz megnyugtat, sikert és örömöt ad. A kért leírást pótolni fogom, ígérem, de most kissé “elúsztam”. Viszont kívánom a jó kívánságaid “kanadai magyar hódoló” kedves Tőled: nagyi

 3. nagyi szerint:

  Kedves Luca! A leírást pótoltuk leírással, szabásmintával, leszámolható rajzzal:-)) Üdv:nagyi

 4. Luca szerint:

  Koszi szepen nagyi! Az anyagot mar megvettem ugy,hogy maris nekifogok! Luca

 5. nagyi szerint:

  Drukk!!:-))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.