Szalaghorgolásos tulipános terítő

Mérete 8o-as cérnából kb. 25 x 13 cm.
A terítő 8 db tulipánból és 3 ovális motívumból áll.
A tulipán horgolását az „A” pontnál kezdjük el 11 láncszemmel, majd 4 egyráhajtásos pálcával és hétláncszemes ívekkel folytatjuk.

 

A hetedik ívnél négyes kapcsolást készítünk, a nyolcadik—kilencedik ívet összefogva a szemben levő ívhez, a 2 következő ívet pedig egyenként kapcsoljuk. 2 ív után ellenkező oldalon négyes kapcsolással fordulunk, következő ívet egy­ráhajtásos pálcával kapcsoljuk a szemben levőhöz. 4 ív után a belső oldalon ismét négyes kapcsolást készítünk, majd a szemben levő íveket egyenként 1—1 kétráhajtásos, egyráhajtásos és rövidpálcával összekapcsoljuk, innen szimmetrikusan folytatjuk a horgolást.

A „B” pontnál készítjük el a tulipán középrészét az alábbiak szerint:
Az ív harmadik láncszeme után 8 ráhajtást veszünk a tűre, az előző ívbe öltünk, 4 ráhajtást lehorgolunk, az első 4 ráhajtás végig a tűn marad. Újabb 4 ráhajtással a következő ívbe öltünk, ezt ismételjük egymásután, míg az összes szabad ívet összekapcsoltuk, a tulipán 2 felső, belső ívét is. Majd a tűn maradt első 4 ráhajtást lehorgoljuk, 3 láncszemmel vissza té­rünk a szalagra és 4 pálca után a szalag két végét összevarrjuk. Arra nagyon kell vigyáznunk, hogyha belső pókot szorosan és egyenletesen horgoljuk, mert ez adja meg a tulipán szépen ívelt formáját.

A „C” pontból 4 láncszemmel és 1 rövidpálcával körbehaladva készítjük a kis ovális összekapcsolást 2 tulipán között.

A „D” pontnál kezdjük el a belső ovális mintát ugyancsak 11 lánc­szemmel, 4 egyráhajtásos pálcával és 7 láncszemes ívekkel folytatjuk és a rajz szerint kapcsoljuk rövidpálcákkal a tulipánok oldalához.

Az „E” pontnál kezdjük el 3 tulipán között az összekötő pók horgolását. Az ív első 3 láncszeme után 8 ráhajtást veszünk a tűre, az előző ívbe vissza ­öltünk, 3 ráhajtást lehorgolunk, 5 végig a tűn marad. * Most 5 ráhajtást veszünk, következő ívbe öltve 2 ráhajtást lehorgolunk, újabb 2 ráhajtással a következő ívbe öltünk, most 5 ráhajtást lehorgolunk és csak az első 5 ráhajtásnak kell a tűn maradnia. 3 ráhajtással a következő ívet kapcsoljuk, majd *-tól ezt ismételjük körbe, végül az eredeti 5 ráhajtásból 3 ráhajtást lehorgolunk, újabb 2 ráhajtással az utolsó oldalsó ívbe öltünk, mind a 4 ráhajtást lehorgoljuk, és 3 láncszemmel visszatérünk a szalagra. Ugyanígy készül a középen levő összekötő pók is, mely 2 tulipánmintát és 2 ovális mintát köt össze.

Végül behorgoljuk az ovális minta belsejét, hat-, négy- és kétláncszemes ívekkel, egyráhajtásos pálcákkal öltve a rajz szerint minden ívbe, majd a legbelső íveket rövidpálcákkal egyenletesen behorgoljuk. A sarkoknál a rajz szerint nem horgolunk a pálcák közé láncszemeket, ez adja meg az ovális alakot. A tulipánok ismétlésével a térítőt nagyobbra is készíthetjük.

terítő séma

Kellemes időtöltést

 

 

A tulipánok ismétlésével a térítőt nagyobbra is készíthetjük.

 

A bejegyzés kategóriája: Szalaghorgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.