Szalaghorgolásos terítő

A külső szalagot az „A” pontnál kezdjük el 11 láncszemmel, majd 4 egyráhajtásos pálcával, hétláncszemes ívekkel folytatjuk. A kilencedik -belső ívnél négyes kapcsolást készítünk és ettől — vastag vonallal is jel­zett — sortól ritkítjuk a szalagot, 2—2 láncszemet horgolva a pálcák közé.

szalaghorgolasos terito

Következő 3 ívet egyenként simán kapcsoljuk a szemben levőkhöz, közben a vastag vonaltól ismét sűrítjük a sorokat. 2 ív után a külső oldalon négyes kapcsolással fordulunk.
Közben a „B” pontnál négylábú kétráhajtásos pókot készítünk, a követ­kező ívet rövidpálcával kapcsoljuk a szemben levő ívhez. A külső oldal második ívénél négyes kapcsolás készül és innen már ritkítjuk a szalagot. A rajz szerint haladva tovább sűrítjük és ritkítjuk a szalagot, figyelve, hogy az ívek felső oldala ritkított, alsó oldala sűrűpálcás legyen. A középső kis szív alakú levéltől szimmet­rikusan horgolunk tovább, négyszer ismételve az egész mintát.
A „C” pontnál kezdjük a belső szalagsort és a rajz szerint haladva, rövid- és kétráhajtásos pálcákkal kap­csoljuk az első szalagsor­hoz.
A „D” pontnál kezdjük a harmadik szalagsort és a rajz szerint haladva kétrá­hajtásos pálcákkal kapcsol­juk az előző szalagsorhoz.

Végül az utolsó szalagsor belsejét horgoljuk meg tíz­láncszemes ívekkel haladva körbe, rövidpálcákkal öltünk minden ívbe. A 4 ág belső részébe a nyíl irányában 5 láncszemmel, 1 rövidpálcá­val öltögetve keresztbe kap­csoljuk az íveket.
Legvégül a terítő köze­pén levő pókot készítjük el. „E” pontból kiindulva, 1 rövidpálcával az ívhez erősítjük a fonalat, 10 ráhajtást veszünk a tűre, a következő ívbe öltünk, 5 ráhajtást lehorgolunk, 5 ráhajtás végig a tűn marad. Újra 5 ráhajtást veszünk, a következő ívbe öltve lehorgoljuk, most 7 ráhajtást veszünk, a rajz szerinti pálcába öltünk 2-t lehorgolunk, a többi ráhajtás a tűn marad, újra 2 ráhajtást veszünk a következő pálcába öltünk és most 7 ráhajtást lehorgolunk. Ujabb ráhajtással ismételjük a mintát. Az utolsó 5 ráhajtás lehorgolása után az ívhez visszatérve a szálat elvarrjuk.

A pók legbelsejét rövidpálcákkal kerekre behorgoljuk.

 

A terítő 3 szalagsorból áll, 8o-as cérnából horgolva, mérete kb. 30 x 30
cm.

szalaghorgolasos terito-sema

 

 

Kellemes időtöltést

 


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások