Szalaghorgolás – ovális

Kellemes hatású, szalaghorgolás – ovális . A terítő 6 ötszirmú motívumból, a középső szalag-körből és a külső befoglaló sorból áll.Ötszirmú motívum:  Az „A” pontból kezdjük el négypálcás, hétláncszemes szalaggal. A hatodik külső ívet simán összefogjuk az elő­zővel (a hatodik külső ívnél 3 láncszem után  rövidpálcával kapcsoljuk az előző külső ívet és 3 láncszemmel visszatérünk a szalagra), ezt a tizedik külső ívnél megismételjük. 11 szabad külső ív után (ez a kezdéstől szá­mított huszonharmadik külső ív) a belső vonalon négyes kapcsolással fordulunk.

A következő 4 belső ívből két­szer 1 — 1 egyráhajtásos pálcával kapcsoljuk a már meghorgolt rész 8 belső ívét a vázlat szerint.

A következő külső ívnél ismét négy kapcsolással fordulunk, majd a követező 2 külső ívet 1— 1 egyráhajtósos pálcával kap­csoljuk a meghorgolt részhez. Az ellenkező oldalon a harmadik belső ívre újabb négyes kapcsolást készítünk, majd a következő belső ívből — a vastag pontjelzéstől — 7 — 7 láncszemmel meghorgoljuk a háromszöget a kép és rajz szerint.

A leírtak és a vázlat szerint dolgozunk to­vább a harmadik szirom feléig. Innen az egészet szimmetrikusan ismételjük.

A középső csillagot tizláncszemes gyűrűvel kezdjük. . *3 egyráhajtásos pálca és 3 láncszem után 3 azonos pontba öltött egyráhajtásos pálcával kapcsoljuk az ötszirmú motívum egyik belső ívét, majd 3 láncszem után * tól ismételünk.

A 6 ötszirmú motívumot a kép és a kapcsolási vázlat szerint horgoljuk össze. A középső 4 motívumot 8 külső és 8 belső ívből álló szalagkör fogja össze. Ennek belső íveit simán kapcsoljuk körbe, minden második külső ívéből — négyágú pókkal — 2 motívumot kapcsolunk a következőképpen: 3 láncszem után — ez az ív fele — 4 ráhajtást veszünk a tűre, ezzel összefogjuk az egyik mo­tívum első 2 külső szabad ívét, 2 ráhajtást lehorgolunk, 2 ráhajtás a tűn marad. Újabb 3 ráhajtást veszünk a tű­re, kapcsoljuk ugyanazon motívum harmadik szabad ívét. 1 ráhajtást lehorgolunk (4 ráhajtás marad a tűn), 1 újabb ráhajtással kapcsoljuk a szomszédos motívum harmadik szabad ívét, 3 ráhajtást lehorgolunk (2 ráhajtás marad a tűn). Újabb 2 ráhajtással összefogjuk a második motí­vum második, és első szabad ívét, végül a tűn levő 4 ráhajtást lehorgoljuk és ezzel visszaérünk a kiinduló pontba. 3 láncszemmel befejezzük az ívet.
A befoglaló szalagsort a ,,B” pontból kezdjük el. Ez bővebb magyarázatot nem igényel. Külső vonalán 1 né­gyes, 1 hármas, 2 kettes kapcsolás készül a szimmetriku­san ismétlődő szakaszon. A belső vonalon a kettős hullámvonalnál 2 négyes kapcsolás készül, a szabad belső íveket — a kép és a kapcsolási vázlat szerint — pálcák­kal és kétágú pókokkal kapcsoljuk az ötszirmú motívu­mokhoz.

ovális

ovális szalaghorgolás


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások
nagyi szerint:

Örömmel üdvözöllek kedves Emice! Köszönöm soraid és gratulálok sikereidhez.Vannak még hiányosságaink, de szeretnénk ezt közösen megoldani. Bízom benne sikerrel járunk.
Rád is számítunk, ha meg engeded. Kérlek látogass el a Facebook oldalunkra, ahol feltöltheted, megmutathatod szépséges munkáid.Biztos vagyok benne, hogy szépek a mintáid.További szép napot:nagyi

Emice szerint:

Egy csodára találtam ezen az oldalon!
Igaz a tuniszi horgolás rejtelmeibe szerettem volna bebúvárkodni, de a szalag és klöpli horgolás is nagyon érdekel. Sok szép mintát horgoltam már, de itt is találtam kedvemre valót. Teljesen magamtól tanutam meg, és gyönyörű dolgokat készítettem már. Ezeket a mintákat is el fogom készíteni a horgolófonalak királynőjéből. (Anchor)
Köszönettel:
Emice

nagyi szerint:

Kedves Emília! Az “Általánosságban” talál leírást és mintát a kezdetek megtanulásához:Üdv nagyi

nagyi szerint:

Kedves Emília! A szalaghorgolás is, mint minden egyéb, könnyű, ha az embert tudja. Az első lépések nehezek csak-(( Tanácsolom, hogy először egy egyszerű mintával kezdje. Pl: a lapon tálható “Szívmintás terítő”. A szalaghorgolás nem egy csík horgolása. Folyamatosan dolgozunk a minta alapján, összekötés stb,,,Sajnos elég körülményes leírnom az összes folyamatot, ezért is kérem Önt, hogy kis terítővel próbálkozzon és talán egyszerűbb, ha újságból követi nyomon lépésről lépésre.Higgye el, nagyon hamar elsajátítja és utána egyszerű lesz a modellek alapján meghorgolni bármely mintát.
Nem “buta” kezdő Ön, csak kezdő. mi is így kezdtük!
Üdvözlettel és sok sikert kívánva:nagyi

Emilia szerint:

Gyönyörü ez a teritő !-és szép a mintája is!
A szalaghorgolást és a zsinórhorgolást szeretném megtanulni.Szeretném megkérdezni, hogyha elkezdjük a szalaghorgolást, megfelelő hosszúságu szalagot kell készítenem( de honnan tudom ,hogy melyik mintához milyen hosszút kell készítenem?) vagy az elejétől kezdve horgolom a mintának megfelelően összehorgolni?(De a csigavonalak tulsó oldalát, hogyan horgolom össze?)
Egy buta kezdő horgoló aki nehezen igazodik el a szalaghorgolásban.Ha tud kérem segítsen válaszával.Köszönöm előre is.