Szalaghorgolás – négyszögletes

Szalaghorgolás – négyszögletes. A horgolást a belső szalaggal kezdjük, a rajzon „A”-val jelölt pontból kiindulva.  A virágmotívum szárának alsó (terítő közepe felé eső) fordulóját ötös, a többi for­dulót négyes kapcsolással készítjük. A szirmok belső ívei 2—2 egyráhajtásos pálcával kapcsolódnak egymás­hoz. A külső oldal 1—1 ívét 1—1 kétráhajtásos pálca kapcsolja össze. A virág szárrészét a belső vonalon rö­vidpálcákkal kapcsoljuk kilencszer, középen pedig 8 háromráhajtásos pálcából pókot készítünk. A virágok kö­zepét 2 x 7 láncszemmel kapcsoljuk, közöttük 2—2 lánc­szemmel, s a kört rövidpálcákkal horgoljuk körül.

A rácsozást a második ötös kapcsolás után kezdjük el. A rács 1—1 szakasza 6 láncszemből és 2 egyszerre befe­jezett háromráhajtásos pálcából, ill.  3 egyszerre befe­jezett háromráhajtásos pálcából áll, minden második külső ívből a nyilak irányában haladva horgoljuk.

A munkát a külső szalaggal folytatjuk a „B” pontból kiindulva. A belső vonalon a sarkokon hármas, a kör alakú motívum hajlatánál négyes kapcsolást készítünk.

A szalag belső oldalát kettő-, három-, illetve négyráhajtásos pálcákkal kapcsoljuk a belső szalaghoz a rajz szerint.

A „C” pontból horgolt pók készítése több figyelmet  igényel. 3 láncszem után (ez  a kiinduló ív fele)  6 ráhajtást veszünk a tűre, kapcsoljuk a háromráhajtásos pálcát, 3 ráhajtást lehorgolunk, az első 3  ráhajtás  a tűn  marad. A második szalagsor következő belső íveit 1  egyráhajtásos, 2 rövid- és 1 egyráhajtásos pálcával kap­csoljuk,  1 háromráhajtásos pálcával kapcsoljuk  a két­ráhajtásos pálcát. Újabb 3 ráhajtást veszünk a tűre,  kapcsoljuk az első szalagsor egyik ívét, 1  hajtást le­horgolunk, 1ráhajtással kapcsoljuk a  másik ívet, 3  rá­hajtást lehorgolunk, 1 rövidpálcával kapcsoljuk a kö­vetkező szirom első szabad ívét. A kezdettől meglevő 3 ráhajtásból 2 ráhajtást  lehorgolunk, 1 ráhajtással kap­csoljuk az előző szirom második szabad ívét, a ráhajtásokat lehorgoljuk és még 1 egyráhajtásos pálcát öltünk az utolsó pálca mellé. A körmotívum íveit 3—3 láncszemmel kapcsoljuk egymáshoz. 2 összefogott belső ívből fejezzük be a rácsozást. A kis kitöltő virágok (5 szirmú) 3 egyszerre befejezett pálcából készülnek. A  fonalat a rajzon jelölt ívekhez erősítjük, a pontok  6-6 láncszemet, a vonalak háromráhajtásos egyszerre befejezett pálcákat jelentenek.
A haladás irányát nyilak jelölik.

négyszögletes

négyszögletes1

A bejegyzés kategóriája: Modellek, Szalaghorgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.