Sosem gondoltam volna, hogy szeretni fogom a horgolást! De hála a perui módszernek, azaz a broomstick technikának…

Az én családomban mindenki kézimunkázik: köt a nagymamám, édesanyám, a nővérem, sőt, még a nagypapám is! Csak én lógok ki a sorból, valahogy nem igazán szerettem kötni vagy horgolni soha, nem is igazán sikerült semmi és unalmasnak is tartottam.

De immáron egy éve, hogy a horgolás az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenységemmé vált, mindennek oka a broomstick technika, amiről Olga barátnőmtől (aki szintén kézimunkázik) szereztem tudomást.

A legérdekesebb az ebben a nem mindennapi horgolási technikában az, hogy a hagyományos kötőtűk helyett szükségünk lesz jégkrém pálcikára, vagy egy hagyományos vonalzóra is, továbbá egy horgolótűre, és persze fonálra.

A perui horgolási technika

Az úgynevezett broomstick technika, melyet magyarul neveznek seprűnyeles technikának is, Peruból származik, ezen latin-amerikai állam bennszülött lakói ebben a technikában saját külön kultúrájukat és nemzeti hagyományaikat fejezik ki. Ruhásszekrényeikben mindig is sok gyapjúból készült ruha volt, amit nemcsak a nők, hanem a férfiak is megkötöttek maguknak ebben a csodálatos országban.

Valójában a perui kötés Peru névjegykártyájának tekinthető. A fő stílusjegye az azsúrozott díszítés és a többszínű fonál használata. Megjegyezendő továbbá, hogy többféle perui kötéstechnika létezik.

A Koteshorgolas.com szerkesztősége elkészített egy rövid gyorstalpalót, melynek segítségével te is könnyedén elsajátíthatod ezt az egyszerű módszert. Hidd el, a perui broomstick technika téged is el fog kápráztatni!

Hogyan horgolhatunk a seprűnyeles technikával?

1. A minta elkészítéséhez szükségünk van egy közönséges pálcikára, amely anyagát tekintve lehet fém, műanyag vagy fa, valamint szükségünk lesz horgolótűre és színes fonalakra is. Először összesen 25 nagy hurkot képezünk a pálcikán, amit 5-ös csoportokra osztunk.

2. A képen látható módon kell elkészíteni egy ötös csoportot, melyeken az első öt hurkot összekötjük, majd készítünk öt rövidpálcát.  Amint kész vagyunk, vegyük le a pálcikáról, és folytassuk a munkát a másik négy ötös hurokkal is.

3. Végezzük el ezt a műveletet a maradék hurkokkal is!

4. Ezután ismét húzzunk fel 25 nagy hurkot a pálcikára, de úgy, hogy az előző sor befejezésekor keletkezett huroknak kell lennie a következő sor kezdő hurokjának. Ezután hajtsuk végre a fent leírt folyamatot az újabb 25 hurkon is.

5. Valami hasonló szépséget kell a végén neked is kapnod!

Amennyiben a seprűnyeles technikát szeretnéd folyamatában megnézni, ajánlom megtekintésre az alábbi videót!

Ezzel a technikával egyébként divatos karkötőt is készíthetünk, ehhez az alábbiakat olvasd el:

Seprűnyeles technikával horgolt karkötő

1. Először is készíteni kell 15 láncszemet egy vékony horgolótűvel.

2. Lehúzzuk mindegyik hurkot a segédtűről (horgolótűről), és minden szemet felhúzzuk egy vastagabb eszközre, például egy fagylaltos pálcikára, így azon lesz 15 nagy hurok.

3. 5 hurkot a tűnkre húzunk, és készítünk 1 rövidpálcát, ahogy a fénykép is mutatja.

4. Íme, kész is a karkötő!

Szerkesztőségünk tanácsa

Nem is olyan régen a szomszédasszonyom gyűjtötte a megmaradt fonalat, nem tudtam mire kell neki, de mikor megláttam mit készített belőle, nagyon meglepődtem!

Főleg azoknak ideális választás, akik szeretik a harsány, élénk színeket, és jó hangulatban vannak!

Ajándékozzad meg magad és szeretteidet ilyen szokatlan és gyönyörű perui technikával készült termékekkel, és oszd meg ezt a nagyszerű technikát a barátaiddal, ismerőseiddel is!

A bejegyzés kategóriája: Horgolás, Videó-horgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.