Sióagárdi fehér futó

Dunántúlon különösen elterjedt a fehérhímzés: még olyan helyen is, mint a Tolna megyei Sióagárdon – amely elsősorban színes hímzéséről ismert – ma is őrzik a fehérhímzés hagyományait.

Sióagárdi-fehér-futó

Az asztali futó szegélyét zegzugosan haladó lyukhímzéssor zárja – éppúgy, mint a helyi színes hímzéseken. Közeiben egy-egy, laposhímzéssel tömötten kivarrt leveles szőlőfürtöcske van. Az asztali futó fő díszítményén újra megjelenik a szőlő­fürt, de most már hurkoltan szegett lyukakkal kivarrva.

Hasonló kivarrással készült az a hét lyukból álló kerek virág is, amely az egész kompozíció ki­indulópontja. Innen indul el egyik oldalra az a kihajló ág, amelyből a szőlőfürt mellett különféle levelek, virágok, bimbók nőnek ki, és amely indák­kal, pontocskákkal ékesített szegfűben végződik. Az ellentétes oldalra hajló ág rövidebb, stilizált tu­lipánformákkal, levelekkel, kevesebb átlyuggatott résszel. A díszítmény összhangját pompásan egészí­ti ki a tömötten megformált búzakalász.

Kellemes időtöltést


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások
pink szerint:

A sióagárdi hímzések közül ez a típusú, apró mintás és fehérrel varrottak tetszenek a legjobban. Varrni még nem varrtam ilyet, de a békéscsabai kézműves táborban jövő héten lesz rá lehetőségem!