Rugdalódzó

Rugdalódzó 6—12 hónapos babának. Hozzávalók: Kb. 25 dkg fonal és 5 db 2-es kötőtű. Mintája: harisnyakötés, a felső­részen 4 sor azsúrminta,  a bokarész 1 sima, 1 fordított.A bokánál kezdjük a munkát. Kör­ben kötünk 3 cm-t patentkötéssel. Utána harisnyakötéssel folytatjuk, s ahogy a szabásminta mutatja (a szár belső oldalánál), minden második sorban 1—1 szemet szaporítunk. Mi­kor a szár teljes hossza 15 cm lesz, a szár belső oldalánál kettévesszük a szemeket és 7 cm-én egyenesen kö­tünk, oda-vissza haladó sorokban. Eddig mind a két szárát megkötjük. (22 cm magasra.)

Utána a két szár szemeit 4 tűre szedjük és ismét kör­ben kötünk, újabb 11 cm-t, szaporítás nélkül. Most mindkét oldalvonalon elválasztjuk a szemeket; külön az eleje részt és külön a háta részt. Két tűvel folytatjuk a munkát tovább. Most és minden 5 cm-es vonalnál egy azsúrsort készítünk. A széleken 10 cm után fogyasztjuk a karöltőt, majd 15 cm-nél középen 10 cm szé­lesen befejezzük a kötést.

A továb­biakban a vállpántokat kötjük, külön-külön 6 cm magasra. Az eleje pán­tokra gombot varrunk majd, a hát­rész pántjaira 3—3 kis gomblyukat kötünk.
Ék: 1 szemmel kezdjük és minden második sorban 1—1 szemet szaporítunk a széleken. Ha 7 cm magasra értünk, az eddigi munka fordított sorrendje szerint kötünk, vagyis aho­gyan eddig szaporítottunk, ezután ugyanúgy fogyasztunk, amíg újabb 7 cm-t kötöttünk és 1 szem maradt a tűn.

Lábfejrész: A nadrág bokapánt­ján, a sarok középvonalától jobbra és balra 3—3 cm-re felszedjük a szeme­ket és 2 tűvel, harisnyakötéssel, egye­nesen kötünk2cm-t. Ezután 3 részre, 3 tűre, osztjuk a szemeket és csak a középső tűn kötünk tovább úgy, hogy a sor elején és végén 1—1 sze­met összekötünk a két szélső tűn levő 1—1 szemmel. Amikor a két tűről elfogytak a szemek, elkészült a sarokrész. A középső tű szemei a talphoz kerülnek.

Ezután a bokapán­ton és a sarok oldalán felszedjük a szemeket; hozzávesszük a talprész szemeit is, és 4 tűre elosztjuk. Kör­ben kötünk tovább, 7 cm magasan, szaporítás nélkül. Innen kezdve két­oldalt, minden sorban 2—2 szemet összekötünk. Kb. újabb 2—2,5 cm után a tűn maradt szemeket egyene­sen befejezzük és a visszáján szemből szembe öltve, összevarrjuk

Összeállítás: A szabásmintán két nyíllal jelölt részhez hozzávarrjuk az éket. Az oldalnyílás egyik felére Kis hurkokat horgolunk, a másik felére pedig apró gombokat varrunk.

Rugdalódzó

Rugdalódzó

A bejegyzés kategóriája: Bébi modellek
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.