Riseliő hímzés XIII

Szélminták! Kétféle szélmintát mutatunk be a következőkben.
Első forma (egyszerűbb).

A szokásos módon körbevarrjuk a mintát, kivágjuk ollóval, alaphálót ké­szítünk és bevezetjük a két szál alávezető fonalat minden mintához. A belső alávezető szálat nem vágjuk el, mert végig, minden idomnál használjuk.

Így külön-külön két, egymás mellett szorosan álló slingelő öltésformát kapunk, természetesen cikcakk varrással dolgozunk, így vezetjük végig az alávezető szálakat azon a munkafelületen, amennyi a rámába egyszerre belefér.

Amennyiben a minták nagyon a vászon szélére kerültek az előnyomás­nál vagy előrajzolásnál, ügy pótoljuk anyaggal. A pótanyag egy kicsit vas­tagabb vászon is lehet. Itt hívjuk  fel a figyelmet, hogy a rámába a hímzendő mintát lehetőleg mindig úgy rakjuk bele, hogy ne kerüljön közel a ráma széléhez, mert kezdő hímző így elronthatja a munkát. Lehetőleg mindig a ráma közepére kerüljön az a minta, amin dolgozunk!

A következő ábra mutatja, hogy miként kell a rámába a mintát helyesen befogni úgy, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni.

Ha nem fér el az egész terítő a rámában, akkor minden alávezető szálat benne hagyunk, és a rámába újra befogva ott tudjuk folytatni a munkát, ahol abbahagytuk. A széleknél a slingelést is azonnal elvégezzük, ahogy az ívelt mintánál bemutattam. A minta belső szélét is lezárjuk, szintén 2 alávezető szállal.

rámában

Még egyszer bemutatjuk:

külsőslingelo
Ez az ívelt minták széleinek elkészítésére vonatkozik. Ha elkészült a gyakorlódarab, ki lehet vágni, legalább az ollóval való kivágást a széleken begyakoroljuk.
Most lássuk, mi a helyzet a köröknél. (Még mindig a szélminták bemuta­tásánál tartunk.)
A köröknél is hasonló módon dolgozunk, ismét alaphálóval kezdjük a munkát.
Az elkészült körök széleit egyenként körbevezetjük 2 szál alávezető fonallal. Amikor mind a 4 kör elkészült, szintén a kezünkbe veszünk két szál

alavezeto

alávezető fonalat, és most az összes körnél az ábrán látható módon kül­ső slingelő öltésekkel zárjuk a széleket. Nagyon sűrűn dolgozzunk és ki­csi távolságokkal. Ne feledkezzünk el arról, hogy az alávezető fonalat minden esetben csavarjuk be a kezünkkel, így a munkánk gyönyörű fé­nyes lesz.

Ez volt a szélek egyszerű elkészítési módja. A módszer lassúbb, de jóval egyszerűbb.

A bejegyzés kategóriája: Általánosságban, Riseliő varrás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.