Riseliő hímzés – varrás II

A 6. lépést, vagyis a slingelést szeretnénk külön is megmagyarázni. Általá­ban szegélydísznek használják, de a riseliő kézimunka elkészítésénél a belső minták szélének leszegését is slingelő öltéssel végezzük el. A gépi hímzésben dupla és szimpla slingelő öltésről lehet beszélni. Mi mindvégig mind a két módot használjuk. Gépi hímzésnél mindig cikcakk varrattal készül. Általában 2 szál Piroska fonalat vezetünk alá a cikcakk öltésnek, de lesz rá eset, hogy 4-et is. A megfelelő helyen ezt külön fogjuk jelezni.
Tehát ahol slingelő öltésről írunk, ott máris alá kell képzelni a két szál fonalat, vagy ha szélek leszegéséről írunk, ott is azonnal tudjuk, hogy le­szegni csak alávezető fonallal lehet. Ezt azért jelezzük, mert a következők­ben nem írjuk ki mindig a Piroska nevet, hanem alávezető fonalról beszélek. (Lásd alapháló leírása, 6. lépés.)

Riseliő hímzés 6
Miután bemutattuk az alapháló elkészítését, annak begyakorlásához lás­sunk néhány egyszerű mintát, amely az alapháló elkészítésének ismereté­ben nagyon könnyen lehímezhető.

A könnyű minták mellett bemutatunk mind a kör, mind az ívelt motívum­ra egy-egy nehezebb mintát is, amelyet már a tanulás kezdetén is meg lehet próbálni, de senki ne veszítse el a türelmét és ne szomorkodjon, ha elsőre nem sikerül, mert ezek a minták igen sok gyakorlást kívánnak.

Folytatjuk,,,,,

A bejegyzés kategóriája: Általánosságban, Riseliő varrás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Riseliő hímzés – varrás II bejegyzéshez

  1. Irén szerint:

    Szeretnék segítséget kérni.
    Van egy kalocsai mintás futó, amit szeretnék kiriseliőztetni. Ha valaki vállalna ilyen munkát szeretném megkeresni, vagy felvenni vele a kapcsolatot. Köszönettel.

  2. admin szerint:

    Kedves Irén! Per pillanat nem tudunk, de ha találunk szívesen megosztjuk Veled. Üdv:admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.