Rácsos terítő

Szalaghorgolás

Először meghorgoljuk a terítő vezetővonalát szalaghorgolással, majd kitölt­jük az üres részeket.
A rajzon megjelölt helyen az „A” pontban kezdjük a négypálcás szalagot és az íveit 7 láncszemmel hangoljuk meg.

rácsos terítő

séma

rácsos terítő2

A tizennegyedik ívecskénél egy ötös kap­csolást horgolunk, majd tovább folytatva, a következő tizennegyedik ívvel újra ötös kapcsolás következik. A szemben tevő oldalt a hetedik ívecskénél rövidpál­cával, majd egy- és kétráhajtásos pálcával fogjuk össze.

A saroktól számított huszonhatodik ívecskével négyes kapcsolással a csiga­vonal első fordulóját készítjük el. A három, következő ívvel a szemben levő íve­ket egyráhajtásos pálcával párosával fogjuk össze. Ezután ellenkező oldalon né­gyes kapcsolással a csigavonal második fordulóját is elkészítjük. Két ívet egyráhajtásos pálcával kapcsolunk a szemben lévőkhöz kétszer, a nyolcadik ívnél egy ötös kapcsolással fordulunk. A tizenharmadik  ívtől kezdve 3—3 láncszemmel és rövidpálcával 10 ívecskét horgolunk össze. Az ötödiket és hatodikat láncszem nél­kül fogjuk össze. A szalag itt átcsavarodik a szemben levő szalagon és folytató­dik a nyolcadik ívig, amivel ismét meghorgoljuk az ötös kapcsolást és a terítő sarkánál visszafordítjuk a szalagot. A második felét az első szerint készítjük el és a rajz szerint a részeket összekapcsoljuk.

Az üres terek kitöltését többféleképpen végezzük el.

A kis köröket külön szalaggal kezdjük. A minta szerint egyráhajtásos pálcával két-két ívecskét összefogva és egy háromlábú, kétráhajtásos pókkal kötjük a szalag vonalához. A belső 10 ívecskét 2—2 láncszemmel kötjük össze.

A belső rácsos részt a minta szerint 8 láncszemes szalagokból horgoljuk meg, melynek, leírását a „Cakkos terítőnél” részletesen ismertettük. Ugyan­így készül a két sarokminta között a legyező alakú motívum kitöltése.

A sarok rácsos részét 7 láncszemes szakaszból vagy ennek megfelelő háromráhajtásos pálcákból készítjük. A szélénél rövid vagy egyráhajtásos pákává] kapcsolunk.

A hatszögű rácsos részt a „B” pontból indítjuk el 7 láncszem és kétráhajtásos pálcával végighorgoljuk a sort. 3 láncszemmel a sarkon túl levő első ívecs­két, majd 3 láncszemmel a második ívecskét kapcsoljuk. Most 3—3 láncszemmel jobbra-balra 1—1 kétráhajtásos pálcával meghorgoljuk a hatszögű rácsokat a minta szerint.

A bejegyzés kategóriája: Modellek, Szalaghorgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.