Pókozás-bekötés

A pókos bekötés rendszerint egészen vé­kony, fehér cérnával készül, s a munka iránya mindig a kerület­től befelé halad. Először kivarrjuk a kivágandó lyuk peremét, ahová a pókozás kerül. A lyuk formáját előöltésekkel többször is körülvarrhatjuk. Ha ezután kivágjuk az anyagot és sűrű ölté­sekkel az előöltésekre merőlege­sen kihímezzük a lyuk kerületét, olyan egyenletes domború peremhez jutunk, amelynek formája a pókozás közben nem változik. A pókozás legfontosabb öltése a huroköltés. A bekötést csak­nem mindig úgy kezdjük el, hogy a már kihímzett peremet laza huroköltésekkel vesszük körül, mindenkor ügyelve arra, hogy a rajz alapján hány és milyen nagyságú öltést kell készítenünk.

Az öltések készülhetnek egy vagy több sorban. Ha az első hurkot összekapcsoljuk az útólsóval, belső kisebb kört kapunk .

8. ábra

pókozás 8

Az egyszerű huroköltés mellett beköthetünk többszörösen áthurkolt öltéssel is. Ha a belső kört erősebb, határozot­tabb körvonalúvá kívánjuk tenni, az öltések középső találkozásá­nál egyszer-kétszer még fel-le körülölthetünk.

9. ábra

pókozás 9

A bejegyzés kategóriája: Általánosságban
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.