Palóc sormintás falikép

Mint említettük: a palóc hímzések közül legdí­szesebbek a kötények, amelyeken a fehér vászon­ra piros és kék fonallal lapos- és száröltéses virág­füzéreket varrnak egy vagy több csíkban egymás fölé. A csíkok egymástól függetlenek. Ezek a min­tasorok ritmikusan ismétlődő elemekből – virágok­ból, bimbókból, levelekből, kalászokból, bogyók­ból, füzérekből – alakulnak. Nem lezárt kompo­zíciók; a végtelenségig folytathatók. Az egyes dí­szítőelemek nincsenek zsúfoltan, sűrűn elhelyez­ve; a szárak vagy indák a sorok közepén általá­ban egyenesen vagy hullámvonalban folytatódnak.

A köténydísz nyomán alkotott faliképen is több sort látha­tunk egymás fölött. A kézi­munka díszes rojtozással zá­rul. Fölötte színes, fehér, piros és kék subrikadísz fut. Efölött két szegélycsík közé foglalt, keskeny kis rózsasor halad; fölötte pedig egy-egy na­gyobb virág köré csoportosu­ló, kisebb virágokból, bogyók­ból, kalászokból alakított ön­álló bokrocskák követik egy­mást, amelyek csak egy-egy kompozíciós egységen belül fonódnak össze.

Az e fölötti sor hullámvonalban futó bimbós, leveles indájába ritmiku­san illeszkednek az álló szeg­fűk, apró levelek. A legfelső, legkeskenyebb sor leveles in­dáját pedig szabályosan vál­takozó kis rózsák bontják meg. Itt is a palóc mintákra jellem­ző piros szín váltakozik a kék­kel.

palocsormintas

2

palocsormintas

 

A bejegyzés kategóriája: Palóc hímzés
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.