Női nyári pulóver

Különleges gallérmegoldású, női nyári pulóver.

Hozzávalók: 80 dkg nyers színű pamut­fonal, 4-es és 4és 1/2-es kötőtű, 3 és 1/2-es hor­golótű, 1 segédtű, 2 db gyöngyház­gomb, gyapjúvarrótű. Kötésminták: 1/2-es patentminta (1 sima, 2 fordított), fonatos csipke­minta, amit a mellékelt leszámolható rajz szerint kötünk. 1 motívum 16 szem, de a szemek száma az 1. sor után, a 12. sorig 1-gyei csökken, 15 lesz. A szeme­ket minden páros sorban úgy kötjük, ahogy mutatkoznak, a ráhajtásokat fordí­tottan. A mintát a 31. sorban a 3. sortól ismételjük.

Horgolásminta: kispálca.

Elkészítés módja:

a hátát 4-es tűvel 104 szemre kezdjük és 13 sort, vagy 4,5 cm-t kötünk patentmintával. A mun­kát 4 1/2-es tűvel folytatjuk a következő­képpen: a fonatos csipkeminta 15. so­rában lerajzolt motívumot ismételjük 6-szor, majd: 2 szemet simán összekö­tünk, 1 ráhajtás, 2 szemet simán össze­kötünk, 1 ráhajtás, 2 szemet simán összekötünk, 2 fordított, azaz a minta első felét kötjük. A passzétól mért 60 cm-re egyszerre befejezzük az összes szemet.

Az elejét ugyanúgy kezdjük, mint a há­tát, a mintákat a következő módon he­lyezzük el: 4-szer ismételjük a leszámol­ható rajz 1. sorától a motívumot és a sort 1 fonattal és 2 fordítottal fejezzük be, azaz a 17. sor második felétől kötjük a motívumot. A passzétól mért 35 cm-re egyszerre befejezzük a középső 32 sze­met és a két részt külön kötjük tovább. A passzétól mért 60 cm-re egyszerre fe­jezzük be a vállrészek megmaradt szeme­it.

Az ujjakat 4 és 1/2-es tűvel 72 szemre kezdjük és 14 sort kötünk fonatos csip­kemintával. Közben minden 3. sorban mindkét oldalon 1 szemet szaporítunk 22-szer. A munka kezdetétől számított 29 cm-re egyszerre befejezzük az összes szemet. Az ujjak alsó részét a kézelő fö­lött egy-egy vízszintesen kötött darab képezi, amit a következőképpen készí­tünk el: 4 és 1/2-es tűvel 12 szemre kezdünk és 1 /2-es patentmintát kötünk 34 cm-es hosszúságban, majd egyszerre befejez­zük a szemeket.

A kézelőt úgy készítjük, hogy a patent­mintás pánt hosszú oldalán 4-es tűre ve­szünk 48 szemet vagy 4,5 cm-t kötünk 1/2-es patentmintával.

A betétrész jobb oldali részét 4-es tű­vel 45 szemre kezdjük és 22 sort kötünk 1/2-es patentmintával. Két gomblyukat készítünk 3-3 szemből a munka színén, az elsőt a munka kezdetétől számított 11 szemre, a másodikat az első gomb­lyuktól 15 szemre. 11 cm-nél egyszerre fejezzük be a szemeket. A bal oldali részt függőlegesen kötjük, 4-es tűvel 32 szem­re kezdünk (11 cm) és jobbról indulva 1 /2-es patentmintával haladunk 16 cm-t, majd egyszerre fejezzük be a szemeket.

A gallért 4-es tűvel 101 szemre kezdjük és 1 /2-es patentmintával kötünk 19 cm-es magasságig, befejezzük a szemeket.

Összeállítás: az eleje kivágásához hozzávarrjuk a betétrészeket, összevarrjuk a vállrészeket és beállítjuk az ujjakat. Az ujja aljára odavarrjuk a vízszintes pántot és kézelőt. Összevarrjuk az ujjak alsó ré­szét és a pulóver oldalait. A nyakkivá­gáshoz erősítjük a gallért, a munka visszája felé kettéhajtjuk és rejtett öltésekkel odaerősítjük. Az eleje betétrészén elhe­lyezzük a gombokat.

A betétrészeket vé­gighorgoljuk 1 kispálca sorral.

fonatoscsipkeminta

l =  1 sima
– =  2 fordított
/= 2 simán összekötött szem
o =  1 ráhajtás
‘”/'”=  6 szemes fonat
(3 szemet felfüggesztünk a munka színén, 3 szemet simán lekötünk, simán lekötjük a felfüggesztett szemeket)

Női nyári pulóver

A bejegyzés kategóriája: Kötés, Modellek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.