Matyó kötény

Matyómintával hímzett kötényke. A matyó hímzés legkorábbi típusa a szűcshímzés; ezzel hímezték a bőrruhákat. A szűcshímzések motívumai és a hozzá használt hímzőfonalak, sőt színezésük is hatottak a női hímzésekre.

Matyó-kötény

A pamut- és gyapjúfonal mellett szűcsselyemmel is varrt­ak. Ezzel lényegesen bővült a hímzések színskálája. A kötényé­ét az 1880-as években kezdték gyapjúfonallal keskenyen hímezni.

A piros és kék szín mellett más színű gyapjúfonallal is varrtak. Később egyre szélesebb felü­letre terjedt ki a hímzés. Kompozíciójuk vagy tengelyes, egy tengelyből kiágazó levelek és virágok, vagy térkitöltő: egymástól független, egymás mellé rajzolt motívumok. A kötények közül legdíszesebb a „vőlegénysurc”, amelyet a menyasszony családja készített jegyajándékul.

A gyapjúval kivarrt régi kötény kompozíciója tengelyes. A matyó­rózsák és tulipánok különféle változatai dús szín­pompában jelennek meg. A gyapjúfonallal kivarrt kötény szépségét fokozza az alsó szélén szűcsselyemmel hímzett, ritmikusan ismétlődő, „igazi csillag”-okból alakított virágsor.

Matyó kötény rajza

matyó kötény rajza

Köszönöm a megosztást


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások