Matyó kötény

Matyómintával hímzett kötényke. A matyó hímzés legkorábbi típusa a szűcshímzés; ezzel hímezték a bőrruhákat. A szűcshímzések motívumai és a hozzá használt hímzőfonalak, sőt színezésük is hatottak a női hímzésekre.

Matyó-kötény

A pamut- és gyapjúfonal mellett szűcsselyemmel is varrt­ak. Ezzel lényegesen bővült a hímzések színskálája. A kötényé­ét az 1880-as években kezdték gyapjúfonallal keskenyen hímezni.

A piros és kék szín mellett más színű gyapjúfonallal is varrtak. Később egyre szélesebb felü­letre terjedt ki a hímzés. Kompozíciójuk vagy tengelyes, egy tengelyből kiágazó levelek és virágok, vagy térkitöltő: egymástól független, egymás mellé rajzolt motívumok. A kötények közül legdíszesebb a „vőlegénysurc”, amelyet a menyasszony családja készített jegyajándékul.

A gyapjúval kivarrt régi kötény kompozíciója tengelyes. A matyó­rózsák és tulipánok különféle változatai dús szín­pompában jelennek meg. A gyapjúfonallal kivarrt kötény szépségét fokozza az alsó szélén szűcsselyemmel hímzett, ritmikusan ismétlődő, „igazi csillag”-okból alakított virágsor.

Matyó kötény rajza

matyó kötény rajza

Köszönöm a megosztást

A bejegyzés kategóriája: Matyó hímzés
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.