Legyezős könyvjelzők

Horgolt legyezős könyvjelzők

 

Leírás:

Amerikai leírás

Kb. 12cm cérnát hagyva az elején, 8 láncszemből gyűrűt készítünk, összekapcsoljuk hamispálcával (kúszószemmel)
Első legyező
1. sor: a gyűrűbe 1rövidpálca, 2láncszem, mely az első egyráhajtásos pálcának számít; 13 egyráhajtásos pálca (össz 14) Fordít!
2.sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca az első sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Fordít!
3. sor: a 2. sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk a 2. sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ugyebár ez nem valódi pálca volt, hanem kezdő)
Második legyező
4. sor: az 5 láncszemből álló hézagba 1rövidpálca, 2 láncszem, mely első egyráhajtásosnak számít, majd 13 egyráhajtásos pálca (azaz össz. 14). Majd a pikóhoz érve az elsőt átugorjuk és a 2. láncszemközébe 1 rövidpálca. Fordít!
5. sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a negyedik sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Fordít!
6. sor: (mint 3. sor) az 5. sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk az előző sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ezzel kész a második legyező) Fordít!
Harmadik legyező
7. sor: (mint 4. sor) az 5 láncszemből álló hézagba 1rövidpálca, 2 láncszem, mely első egyráhajtásosnak számít, majd 13 egyráhajtásos pálca (azaz össz. 14). Majd a pikóhoz érve az elsőt átugorjuk és a 2. láncszemközébe 1 rövidpálca. Fordít!
8. sor: 1 rövidpálca, 2 láncszem az első 1ráhajtásos pálcába, majd 1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca a 7.sor mindegyik egyráhajtásos pálcájába (azaz 14 egyráhajtásos pálca és 13 láncszemköz) Mielőtt megfordítjuk kapcsoljuk ezt a legyezőt az első legyező harmadik sorának 7. pikójához egy rövidpálcával. (vagyis balról a 7., jobbról a 4. pikóhoz) Fordít!
9. sor: (mint 3. sor) az előző sor láncszemközeibe dolgozunk, 1rövidpálca-2láncszem-1rövidpálca 10 láncszemközbe. (ez lesz a pikó). A 11. közbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, amelyet rövidpálcával kapcsolunk az előző sor első egyráhajtásos pálcájának 2. láncszemébe. (ezzel kész a harmadik legyező) Fordít!

Folytassuk, amíg 8 legyező lesz.

Az utolsó sorban mind a 13 láncszemközbe készítünk pikót, majd rögzítjük rövidpálcával a 6. legyező 3. sorának 7. pikójához. (balról 7., jobbról 4.) Vágjuk el és dolgozzuk el a cérnát!

A rojt készítéséhez vágjunk 5 db 12 cm hosszú cérnát. !!!(sztem ez hülyeség. 5 db 24 centit kell vágni, mert félbehajtva az lesz 12, a fotók szerint is úgy tűnik) Hajtsuk félbe és húzzuk át a könyvjelző kezdő gyűrűjén a kezdő szállal együtt. (úgy, hogy áthúzod a hurkot, majd azon áthúzod a szálakat)

Ezután keményítőt fújhatsz rá és kivasalhatod. (Nekem így is elég masszívak)

Forrás: Kriszta Birkés

 

Karkötő selyemszalaggal díszítve
Forrás:Zita Balabásné Földesi

 

Ezt tanultam:)
Forrás: Zsuzsa Szabo

 

Mónikától kaptuk a sémát

Melinda Feurer:  Minden lelkesedésemet összeszedve megpróbálkoztam a mintával. Egyelőre még kötő fonállal dolgozom, mert még tanulok horgolni, 3 hete vettem először a kezembe horgolótűt… Itt tartok és egyre lelkesebb vagyok

 

karkötő és fülbevaló
Forrás: Zita Balabásné Földesi

 

Horgolt medál és fülbevaló
Forrás: Zita Balabásné Földesi

 


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások