Különleges csillagminta

Kellő figyelemmel kezdő horgolók is elkészíthetik. Almalmas minta terítők horgolásához, de függönyhöz is felhasználható. Vékonyabb vagy vastagabb horgolócérnából készítve egyaránt szép. Elöször a recehorgolással készített középrészt horgoljuk meg.

1-sor: 28 láncszemmel kezdünk és 1 egyráhajtásos pálcával visszaöltünk a 18-ik láncszembe. 2 láncszem és 1 egyráhajtásos pálcával leöltünk a következő harmadik láncszembe. 2 láncszem után ismételjük a sor végéig úgy, hogy összesen 7 lyuk legyen. A sor végén a forduláshoz 7 láncszemet készítünk.

2-sor: Az első kockasor fölé egyráhajtásos pálcával és 2 láncszemmel ismét 7 lyukból álló sort készítünk.

Összesen 7 sort horgolunk. A kész négyzet 7×7 kis kockát tartalmaz.

8-sor: A kis négyzetet egyráhajtásos pálcákkal horgoljuk körül a következőképpen: 3 láncszemet horgolunk magasításnak. Minden lyukba 3 egyráhajtásos pálca kerül és 1 egyráhajtásos pálcával beleöltünk a rácsozat pálcájába. A saroktól számítva 3 kockát behorgolunk.

A negyedik kocka elött 12 láncszemet készítünk és 1 egyráhajtásos pálcával beleöltünk az ötödik kocka elejére. Ílymódon a négyszög minden oldalának közepén kis akasztó keletkezik. Így folytatjuk a körülhorgolást, ügyelve arra, hogy a sarokkocka élébe is beleöltünk 1 egyráhajtásos pálcával.

9-sor: 5 láncem 3 négyráhajtásos egyszerre leemelt pálcát beleöltünk a 12 láncszemes hurokba. 5 láncszem után ismételjük addig, amíg a hurokban 5 pálcacsoport lesz. 5 láncszem. 1 rövidpálcával leöltünk a négyszög sarkán lévő pálcába. Ismét 5 lánsszem, ami után ismételjük a mintát a sor végéig.

10-sor : Az egész csillagot rövidpálcákkal körülhorgoljuk úgy, hogy minden 5 láncszemes ívbe 7 rövidpálcát öltünk.

A csillagok összehorgolása az utólsó sor készítésével együtt történik úgy, hogy a pálcacsoport ívébe 3 rövidpálcát öltünk, majd 1 rövidpálcával beleöltünk a másik csillag megfelelő ívébe, ismét 3 rövidpálca. Így folytatjuk a sort a végéig.


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások