Kötött zokni

Az itt bemutatott zoknihoz 50-50 gramm fehér, piros és zöld fonal szükséges, továbbá 5 darab 2 és feles harisnyakötőtű és 1 darab tompa végű hímzőtű a szálak elvarrásához. Patentminta: 1 sima, 1 fordított szem váltakozása.

Sima-kötés: a munka színén sima,  fonákján fordított szemek. Körkötésnél, csak sima szemek.

Csíkozás: 3 sor fehér, 1 sor zöld, 3 sor fehér, “2 sor piros, 1 sor fehér, a “-től egyszer ismétlődik, 2 sor piros, 3 sor fehér, 1 sor zöld, és 3 sor fehér.

Készítsünk kötéspróbát, így egyszerűbb lesz a munka menete. Az itt leírt zokni 24-25-ös lábra jó. Aki lazán, vagy szorosan köt a méret változik. Kötéspróba: 16 szem és 23 sor sima-kötéssel=5×5 cm.

 

A szemek felszedése! A megfelelő szemszám megállapításához a boka fölött vegyünk méretet, vagy mérjünk meg egy kész zoknit. A kapott méret szerint vágjunk papírból csíkot, és mérjük rá a kötéspróbát. Pontosan számoljuk meg a szemeket. Ha a kapott szám néggyel nem osztható, a kapott szemszámot lefelé, vagy felfelé kerekíthetjük. (A mintazoknit 48 szemmel kezdjük). A számítás szerinti szemeket szedjük fel 2 tűre, az eredeti modellnél pirossal, lásd  az 1-es képet. Ez után húzzuk ki az egyik tűt, és egyenletesen osszuk el a szemeket mind a 4 tűre, példánkban 12 szem minden tűn, lásd a 2-es képet. A szemeket húzzuk a tű közepére. így kevésbé könnyen csúsznak le.

Passzé és a zokni szára! Zárjuk össze az 1. kört: a 4 tűt az 1 tűhöz csúsztatjuk, és az 1 tűn lévő szemeket patentkötéssel lekötjük. A két rész találkozásánál jól húzzuk meg a fonalat, és az 1 szemet jó szorosan kössük le, így a két tű között nem keletkezik lyuk, lásd a 3-as képet.A passzét a többi tűn is patentmintával, csíkozva kötjük. A mintazokni esetében ez a kezdősorral együtt = 6 sor piros, 2-2 sor zöld, piros és fehér, 6 sor piros. Színváltásnál az előző fonalat csak akkor vágjuk el, amikor az új szín első sorát már megkötöttük, lásd a 4-es képet, mert különben a levágott szál kicsúszik a szemből és a szem leesik a tűről. Csomózzuk meg a fonalat a kötés  fonákján, és erősen varrjuk el. Ha egymástól azonos távolságban több azonos csíkot kötünk, a fonalat a körök találkozásánál vezessük a munka fonákján. Ezután sima kötéssel kössük tovább a zokni szárát, tetszés szerint egyszínű fonallal, vagy csíkosan. A passzétól mért 8 piros kör után ismét csíkozás következik. Ezután még 8 piros kör jön a sarokig, de az utolsó körben a 4.tű szemeit már ne kössük le. Kötés közben ellenőrizzük a méretet: húzzuk fel a zoknit, vagy fektessük rá egy kész zoknira.

Sarok kötése! A zokni szára után, csak a szemek felével dolgozunk tovább = 1. és 4. tűn lévő szemeket soronként sima kötéssel kötjük tovább a sarok kialakításához: a minta zokni esetében ez 24 szem, zöld fonallal lásd. az 5-ös és 6-os képet. A képek a munka színét és fonákját egyaránt mutatják. A szélszemet a sarok mindkét oldalán úgy láncoljuk le,  hogy később a szélek mentén könnyű legyen felszedni a lábfej szemeit. A leláncolt szélszemek folytatása: minden sor 1. szemét jobbra keresztezve lekötjük, az utolsó szemet pedig leemeljük (mint a fordított kötésnél). A fonalat ekkor vezessük a szem előtt (5-ös, 6-os kép). A sarokmagasítás kb. 1-2 cm-el rövidebb, mint a sarok szélessége: a minta zokninál=20 sor. Ismét próbáljuk fel, vagy fektessük kész zoknira a kötést.

Zokni kötés – Saroksapka! A szükséges sarokmagasítás után kezdjük kötni a saroksapkát. A sarokmagasítás szemeit osszuk 3 részre, ha a szemszám hárommal nem osztható, fogyasszunk, vagy szaporítsunk 1-1 szemet.Ezután sima-kötéssel kössünk 1 szemmel kevesebbet, mint  az első kétharmad rész szemszáma, tehát  15 szemet, majd a következő 2 szemet áthúzva kössük össze = 1 szemet leemelünk, mint a sima kötésnél, a következő szemet simán lekötjük, majd áthúzzuk a leemelt szemen. Fordítsuk meg a munkát.  Az 1.szemet fordítva emeljük le, ekkor a szálat a szem előtt vezetjük, és fordítottan kötünk tovább, amíg 1 szemmel többet kapunk, mint az első harmad szemszáma, ez példánkban = 6 szem. A következő 2 szemet fordítottan kössük össze. Ismét fordítsuk meg a munkát és emeljük le az 1.szemet ekkor a szálai a szem mögött vezetjük. Ezután simán kötünk az összekötött szemig. Ettől kezdve mindig 1 szemet veszünk le a középső harmadból (= az első sorban leemelt szem) és mindkét oldalon  összekötjük a külső harmad 1 szemével, lásd a 7-es képet. A szemek összekötése után  mindig fordítsuk meg a munkát, és az összekötést addig folytassuk, amíg az összes oldalt lévő  szemet fel nem használtuk, lásd a 8-as képet. A mintazokni esetében középen 8 szem marad.

A 7-es képen jól látható a fogyasztás vonala és jól látszik a nagyobb szemtávolság.

A 8-as kép a kész saroksapkát mutatja.

Zokni kötés – A sarok és a rüszt összekötése! Ezután osszuk a saroksapka maradék szemeit két tűre lásd a 9-e képet és pirossal szedjük fel a sarokmagasítás szélén minden szélszemből 1-1 szemet(=11 szem)Ekkor a példánk szerint mindkét tűn 15-15 szem van, lásd a 10 képet. Körben a tűkön összesen 54 szem helyezkedik el.

Az ék fogyasztása:  Ahhoz, hogy a sarok kialakítása előtti szemszámot ismét megkapjuk, most fogyasztani kell. Először kössünk 2 kört a tűkön lévő összes szemmel, majd a következő körben fogyasszunk 2 szemet az alábbiak szerint:az 1.tű két utolsó szemét simán kössük össze és a 4.tű két első szemét áthúzva kössük össze. A fogyasztást minden 2.körben addig ismételjük, amíg újra megkapjuk a sarok készítése előtti eredeti szemszámot. Ez a mintazokni esetében még 2 fogyasztás, azaz végül 48 szem (lásd a 11-es képet)

A lábfej kötése: az ék és a zokni csúcsa között azonos szemszámmal, simán kötjük a lábfejet. A második zokni kötésénél a körök számolását megkönnyíti, ha az 1 tű utolsó szemét és a 4. tű 1. szemét minden 5-ik körben fordítottan kötjük. (12-es kép) A számolást azzal is leegyszerűsíthetjük, ha ezeket a szemeket elütő színnel jelöljük meg.

A zokni befejezése: A lábfej elkészülése után a zoknit tetszés szerinti színekkel fejezhetjük be (lásd 13-kép)A csúcsot kétoldalt egyenletesen fogyasztjuk (14-es kép) A fogyasztott szemek—általában soronként 4 szem—fele részben az 1. és 2., illetve a 3. és 4 tűn helyezkednek el. A fogyasztás sűrűsége a láb formájához igazodik: keskeny lábfejre készült zokninál nagyobb távolságban fogyasztunk, mint a rövid és széles formájú zokniknál.

Ekkor tanácsos a zoknit ismét felpróbálni.  A fogyasztáshoz simán kössük össze az 1. és 3. tű  3. és 2 szemet, és  áthúzva kössük össze a 2. és 4. tű 3. és 2. szemet, ezzel körönként 4-4 szemet fogyasztunk. A mintazokni fogyasztása: a csúcs 1. körében, majd még hétszer minden 2. körben  és még kétszer az ezt követő körökben. A maradék 8 szemet húzzuk össze (15-kép), fordítsuk ki a zoknit (16-os kép) és varrjuk el a szálat.

Kész a zokni!

 

 

A bejegyzés kategóriája: Modellek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

8 hozzászólás a(z) Kötött zokni bejegyzéshez

 1. ibi szerint:

  Köszönöm !
  Ez az elsö olyan leírás amit meg is értetttem… :))
  Sokat segített,még egyszer köszönöm.

 2. nagyi szerint:

  Üdvözöllek Kedves Ibi! Örülök, hogy rám találtál és örömet adhattam. Folyamatosan bővítem a zokni kötés leírását. szeretettel várlak máskor is. Üdv:nagyi

 3. tami szerint:

  hol a folytatás?

 4. nagyi szerint:

  Kedves Tami! A lapon, a keresőbe beütöd, hogy “kötött zokni” és kiadja az összes leírást. Szép napot kívánok:nagyi

 5. Eržebet szerint:

  Szeretnek ijen zoknit kotni.Ha leirast kapnak…Koszonom is elore.

 6. Katalin Szalonta szerint:

  Nagyon szeretnek kegy kettuvel kotott zokni mintat sajnos az en mintam elveszett elore is koszonom

 7. Horváth Ferencné szerint:

  Kedves Nagyi !
  Én is nagyi vagyok 75 éves, lábam ödémás, kötni nem tudok, türelmem sem lenne megtanulni. Boldog lennék ha találnák olyan Embert, aki az általam megadott méretre
  zoknit kötne.
  Kérlek válaszolj vállalsz-e ilyen munkát. Ha igen bővebben megírom az elképzelésem
  köszönettel Horváth Ferencné marika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.