Kötött kalap

Hozzávalók

  • 4 dkg kékes­szürke,
  • 2 dkg fehér,
  • egy ke­vés rózsaszín és világoszöld maradék mohairfonal hármas szála,
  • 6-os kötőtű,
  • 5-ös hor­golótű
  • merkelőtű

A munka menete

A fehér fonallal, 70 szemmel, simakö­téssel (a színén sima, a visszáján fordított sorok) 10 sort kötünk, majd a kékesszürke fonallal folytatjuk a munkát további 10 soron keresztül. Itt minden 6—7. szemet összekötve fogyasz­tunk.

A megmaradt 60 szem­mel 12 sort ismét egyenesen kötünk. A 13. sorban (az első kékesszürke sortól számított 23. sorban) megkezdjük a kalap fogyasztását: minden simakötéses sorban a 9—10. szemet, majd a 8—9., a 7—8., a 6—7., az 5—6., a 4—5., a 3—2., végül a 2—1. szemet kötjük össze.

A megmaradt 6 szemet saját szálára fűz­zük, összehúzzuk, s a visszáján el varrjuk, majd foly­tatólagosan összevarrjuk a kalap oldalszéleit is. A fehér karimarészt a munka színén fehér fonallal dolgozzuk össze.

Ezután visszahajtjuk a ka­lap karimáját úgy, hogy két kékesszürke sor keretezze a fehér részt. A két szín talál­kozásának vonalát apró öl­tésekkel körbevarrjuk, majd a fehér karima kezdő lánc­szemsorát is a kalap visszá­jához öltögetjük. Féloldala­san felhajtva viseljük.

Virágdísz

Kis szirom: a rózsaszín fonallal, 3 lánc­szemből gyűrűt kapcsolunk, ebbe ötláncszemes ivekkel 6 kis szirmot öltünk. A vissza­felé haladó sorban minden ívbe 1 hamispálcát, 1 rövid­pálcát, 2 egyráhajtásos pál­cát, 1 rövidpálcát és ismét 1 hamispálcát horgolunk.

Kül­ső, nagy szirom: ugyancsak 3 láncszemből kapcsolt gyű­rűbe öltjük: a visszafelé ha­ladó sorban 9 láncszembe 1 hamispálcát, 2 rövidpálcát, 3 egyráhajtásosat, 2 rövid­pálcát és 1 hamispálcát ké­szítünk. Ezután a fehér fo­nallal 1 láncszembe magas­ra húzott szálakkal hétszer öltünk, majd 1 szoros rövid­pálcával összefogjuk, és 1 újabb rövidpálca után eltép­jük a szálat, merkelőtűbe fűzzük, és a bogyón keresz­tül húzzuk.

A nagy sziromba belehelyezzük a kis szirmot, közepére a fehér bogyót, és összevarrjuk.

Szár és levél: a visszafelé haladó sorban a zöld fonallal 17 láncszem után 8 rövidpálca, majd a le­vél részére 9 láncszemmel folytatjuk, melybe visszafelé haladva 1 hamispálcát, 2 rövidpálcát, 3 egyráhajtáso­sat, 2 rövidpálcát, 1 hamis­pálcát öltünk. A szárba szur­va hasonló módon még egy levelet horgolunk, utána a fennmaradt 8 láncszembe ismét rövidpálcákat öltünk, s ezzel visszaértünk a kezdéshez, ahol a szálat eltép­jük.

 

A virághoz hozzáerősítjük a szárat, majd biztosítótűvel a kalap oldalára tűzzük.

A bejegyzés kategóriája: Karácsony, Kötés, Modellek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

8 hozzászólás a(z) Kötött kalap bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.