Kötött gyermek sapka

Lustakötés: Csupa sima – ezzel a legegyszerűbb mintá­val készítettük a gyermeksapit. Maradék fonalakból is köthetjük.
Puha, kényelmes, kötése nagyon egyszerű, teljesen kezdők is bátran nekifoghatnak.

Méret: 62 és 74

Hozzávalók: egyenként 50-50 g petrolkék és fehér gyapjúfonal, 3 1/2 és 4-es kötötű.  4-es és 5-ös segédtű.
Munkamenet: 68/76 szemmel kezdjük lustakötéssel felváltva 6 sort fehér és 4 sor kék fonallal kötjük.
A kezdéstől mért 17/19 cm magasságban  (73/83 sor, ill. 3 fehér sor után) a következő sort  (a munka fonákján) a közepéig kötjük (= 34/38 szem), azután a két részt színt színére fordítva összehajtjuk és a szemeket egy segédtűvel lekötjük: 1 szemet mindig az első tűről és egyet a hátsó tűről simán összekötünk.

A sapkánál belülről szedjük fel a szemeket a szegélyhez. Így a szegély kihajtása után a vezetőfonal nem látszik.

A szegélyhez a munka bal széléből kék fonallal 75/85 szemet szedünk fel (= min­den 2. sorból 1 szemet), majd 1 sort a fonákján simán és 1 sort a színén fordí­tott szemekkel kötünk, végül lustakötéssel összesen 4 cm-t kötünk. Leláncoljuk a szemeket. A szegélyt mindkét oldalon a szélekhez varrjuk.

A sapka alsó széléből kék fonallal 70/76 szemet szedünk fel az 5-ös tűre, majd 3 1/2-es tűvel simakötéssel 6 sort kötünk és a szemeket félretesszük, A felvett sor keresztszálaiból 69/75 szemet szedünk fel és simakötéssel ismét 6 sort kötünk A két szél szemeit kötést utánzó öltéssel összevarrjuk. (Az alsó szélre felszedett szemekkel 12 sort is köthetünk, a szegélyt félig vissza­hajtva belül levarrjuk, így elkerülhetjük a két részben való kötést.)

Kb. 1 m hosszú zsinórt készítünk, és behúz­zuk a sapka alsó szélébe. Kék fonalból bojtot készítünk, és kis zsinórral a sapka csúcsához erősítjük.

A bejegyzés kategóriája: Kötés
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.