Kötés kezdése

A fonalat a mutató- és hüvelykujjra csavarjuk, majd a tűvel alulról felfelé hurkot készítünk.
A kezdő szemsornál ne készítsünk túlságosan szoros hurkokat, hogy az első sor lekötése ne okozzon problémát, de túlságosan tágak se le­gyenek a hurkok, mert ez esetben csúnyán fodrozódik majd a kötés szé­le.

A kezdő szemsort szedhetjük egy­más mellett tartott két tűre is, majd a végén az egyik tűt kihúzva, lekötjük az első sort.

Kötés kezdése

Az egyszerű kötés menete:

Síkkötéshez 2 db, körkötés­hez 5 db, mindkét végén he­gyes tűt használunk. Mindkét kötésnél 1 tűvel dolgozunk, a másik tű, illetve körkötésnél 4 tű, a szemek elhelyezésére szolgál. (Körkötésnél tehát a szükséges szemszámot 4 tűre kell egyenletesen elosztani.)

Kezdés:
Az első huroksort, azaz a kezdő szemsort többféle mó­don szedhetjük fel a tűre. Ta­lán a legtetszetősebb kötés­szélt biztosítja a kézen kezdés.

A kézen való kezdéshez az ábrán látható módon csavar­juk fel a szálat a bal kézre. A kisujjnál a gombolyagról vezetjük a szálat a kézre, a szál lelógó vége azonban elég hosszú legyen, mert különben nem tudjuk a szükséges számú szemet felszedni.

Kotes kezdese1

 

Hozzávetőlegesen: 10 szemhez mintegy 35 cm-t kell számítani a lelógó szálból. Ezután a jobb kézben tartott tűvel, a bal kéz hü­velykujján képzett hurkon ke­resztül új hurkot veszünk a tűre. Az új hurok képzése köz­ben a hüvelykujjról leenged­jük a hurkot, de többi ujjunkkal szorosan fogjuk a fonalat, sőt a tűre való burkolásnál a hüvelykujj feszítésével is segí­tünk.

Kötés kezdése

Ezután újra hurkot ve­szünk a hüvelykujjra, és az előbbiek szerint képezzük sor­ra a szemeket (23., 24. és 25. ábra). .

Az első szem lekötése:
Úgy vesszük át a hurkot a szemen, mint a sima szemnél (26. ábra).

Az utolsó szem leemelése:
Az utolsó szemet nem köt­jük le, hanem csak leemeljük úgy, hogy a szálat a tűre teszük, és a szállal együtt át­vesszük a szemet a jobb tűre (27. ábra).

Az első és utolsó szemet szélszemeknek nevezzük. A szélszemek nem növelik a kö­tés szélességét, rendszerint a mintaleírásokban sem szerepelnek.

A bejegyzés kategóriája: Kötés lépései
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Kötés kezdése bejegyzéshez

  1. katóca szerint:

    Még mindig nem világos, hogy a fonal 4 tűre való elosztása után az 5.-el hogyan kötök tovább ill. hogyan lesz körkötés?

  2. nagyi szerint:

    Kedves Katóca! az 5-ik tű úgynevezett segédtű! 4 tűn egyenletesen elosztva vannak a “szemek”. Amikor új sort kötünk, a segédtűvel kötjük le az egyik (4 tűközül 1 tűről) tűről,,,,ott felszabadul 1 tű, mert átvette a helyét a segédtű. Most ismét kapunk így 1 segédtűt,,,(plusz tűt), amivel ezt ismételjük. Üdv:nagyi

  3. Visszajelzés: Hogyan kössünk: az alapok | Kötés - Horgolás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.