Kötényruha kislányoknak

Horgolt kötényruha 2-6 éves kislányoknak. A szabásminta 3 éves kislány méretének felel meg. Anyaga 15 deka  gyapjúfonal. A ruhácska horgolását a szoknya derékvonalánál kezdjük el.
Első sor: A   derékbőségnél   néhány   centiméterrel  hosszabb  láncszemsort  készítünk.
Második sor : Minden láncszembe 1 egyráhajtásos felhúzott pálcát horgolunk. Az utólsó és az első pálcát összekapcsoljuk.

Harmadik sor :4  láncszemmel fordulunk, ráhajtunk a tűre és a felhúzott pálcát úgy készítjük  el, hogy az előző pálcát elölről átfogjuk a tűvel, felhúzzuk és lehorgoljuk. 5 ilyen elölről átkarolt pálcát készítünk. Majd ráhajtva a tűre, hátulról fogjuk át az előző sor pálcáját és így horgoljuk le a pálcákat háromszor. Tehát 5 elölről és 3 hátulról átfogott pálcát készítünk végig a soron. Ügyeljünk arra, hogy a sor végén hátulról átfogott (fordított) pálca kerüljön az 5, továbbiakban sima pálca mellé.

Negyedik sor: Összekapcsolás után magasításnak e!készítjük a 4 láncszemet és a sima pálca fölé sima, a fordított páka fölé fordított pálcákat horgolunk.

Ötödik sor: Az 5 sima pálcát 2-vel szaporítjuk úgy, hogy az első és utolsó pálcába 2—2 pálcát készítünk, így tehát 7 sima pálcánk lesz. A fordított pálcák száma változatlan marad az egész munka során.

Hatódik sor: Lehorgoljuk változatlanul a 7 sima és a 3 fordított pálcát végig a soron, összekapcsolva a sor végét a sor elejével.  Így haladunk minden má­sodik, illetve minden harmadik sorban növelve a sima pálcák számát, de most már középen szaporítva 1- 1 pálcát, a szabásminta szerinti hosszú­ságig.

A  szoknyácska alját 1 sor rövidpálcával fejezzük be.

Felsőrész készítése: A derékvonaltól a sima pálcákkal haladunk a karkivágásig. Itt az első sorban 5—5 pálcát elfogyasztunk mindkét oldalon. Most már 2 részben horgoljuk tovább, előbb az elejét, utána a hátát. Következő sorban ismét elfogyasztunk két pálcát. Ekkor az elejét 3 egyenlő részre elosztjuk. A mo­dellen 17 pálca után visszafordulunk és mivel a munka visszáján dolgo­zunk, így fordított pálcákat készítünk végig a soron. Elkészítjük a kívánt magasságot és befejezzük a mellényrész egyik oldalát.
Az elejének másik oldala — a középső harmad szemeit kihagyva — ugyanígy készül.  A hátrész elkészítésénél a fogyasztás 4 pálca elhagyásával történik. A hátán a befejezéstől számított ötödik sorban kezdjük el a nyakkivágást.
Az elkészített felsőrészt a vállakon összevarrjuk és a karöltő, valamint a nyakkivágást rövidpálcákkal körülhorgoljuk.

A kész ruhácskát visszáján, nedves ruhán átvasaljuk.

A derékvonalba láncszemekből zsinórt [készítünk, amit a pálcák közé fogva, illetve fűzve a végén kis bojtba foglalunk.

Díszíthetjük ötlet szerint az elejét horgolt vagy hímzett kis virággal. A bemutatott ruhán horgolt katicabogár van, amit két oválisra formált rövidpálcasorból készítünk. Az elkészített bogár szárnyait középen összeöltjük és 7 fekete pettyet varrunk bele. A fejet és csápokat, szintén rövidpálcákkal horgoljuk.

Ahogy nő a kislány, úgy lehet az alján csíkkal vagy esetleg a meg­maradt fonalból hosszabbítani a szoknyácskát. Megéri a fáradságot, hiszen így évekig tudja viselni.

Kötényruha kislányoknak

Kötényruha kislányoknak

A bejegyzés kategóriája: Modellek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.