Körben gombák szalaghorgolással

Körben gombák díszítik ezt az érdekes és szép terítőt. A terítő átmérője 6o-as cérnából kb. 35 cm. A szalag 7 láncszem és 4  egyráhajtásos váltakozásával készül, csak a gombák kalapjánál szélesítjük ki a szalagot úgy, hogy 3 soron át 1— 1 láncszemet horgolunk a pálcák közé. 2 soron át ötpálcásra, majd hatpálcásra szaporítjuk a szalagot — természetesen mindig 1—1 láncszemet horgolunk a pálcák közé —, a motívum másik felét szimmetrikusan horgoljuk, míg a négypálcás szalaghoz  érünk.

A terítő gombás szalagsorát az „A” pontban négyes kapcsolással kezdjük. 3 szabad ív után az ellenkező oldalon hármas kapcsolással fordulunk,
majd újabb hármas kapcsolás után egy- és kétráhajtásos pálcával kötjük
össze a két belső oldalt. 2 szabad ív után a külső oldalon négyes kapcsolássál fordulunk,  egy- és kétráhajtásos pálcákkal most a külső íveket fogjuk  össze. 6 szabad belső ív után a gomba kalapjához érünk és ismét a külső  oldalon négyes kapcsolással fordulunk. A vázlat szerint kapcsoljuk a külső  íveket, majd 1 szabad ív után a belső oldalon négyes kapcsolást készítünk.
A második sortól a szalagot a leírtak szerint szélesítjük, a belső íveket pedig  egyszer 1 kétráhajtásos pálcával, négyszer pedig háromágú kétráhajtásos pókkal kapcsoljuk. Ezzel elkészült a gomba fele, a másik fele szimmetrikus.
A leírtak szerint haladunk tovább, a vázlat szerint kapcsolva az íveket. A
„B” pontból horgoljuk meg a gomba 2 szárát összekötő hatágú kétráhajtásos pókot.

A belső hullámvonalas sort a „C” pontban kezdjük négyes kapcsolással.
A második szabad külső ívnél már a gombás sorhoz kapcsolunk 1 egyráhajtásos pálcával, majd 1 belső hármas kapcsolás után, a külső vonalon a gombás sorhoz 1 háromágú pókot készítünk. A következő ívnél egyráhajtásos pálcával kapcsolunk, 1 szabad ív után az ellenkező oldalon hármas kapcsolással fordulva a leírtak szerint folytatjuk a munkát.

A belső kört egyráhajtásos pálcákkal és háromágú pókkal kapcsoljuk a hullámvonalhoz és a közepét 1 nyolcágú négyráhajtásos pókkal töltjük ki. Minden pókláb 2—2 ívet fog össze.


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások