Kerek terítő

Egyszerű kis terítő mutatós szalaghorgolással.

A szalagos sort a rajzon megjelölt „A” pontból  kezdjük.  A negyedik ívvel négyes kapcsolást készítünk és utána 13 íves egyenes szalagot horgolunk.

kerek terítő

séma

kerek terítő2

Ellenkező oldalon kezdjük meg a szalag horgolását úgy, hogy  6 láncszemmel és 1 rövidpálcával az előtte levő ívet, majd 3—3 láncszemmel a további íveket kapcsoljuk. A hetedik és nyolcadik ívet összefogjuk, majd tovább kapcsolunk 3-3 láncszemmel a tizennegyedik ívecskéig. Összekötjük az első 6 láncszem 3-ik szemével és 3 láncszemmel visszatérünk a szalagra. A következő ívecskét szemben levőhöz kötjük.

Ezután egy négyes, majd ellenkező oldalon  egy hármas kapcsolást végzünk a rajz szerint. A második ívvel a „B”  pontban kezdjük meg az összekötő pókot.  4 ráhajtással kapcsoljuk az előtte levő ívet, két ráhajtást áthúzunk, kettő a tűn marad. Négy ráhajtással a rajz szerinti  szabad ívet kapcsoljuk, kétráhajtast áthúzunk, újra 2 ráhajtással a mellette lévő  ívet fogjuk hozzá és 3 ráhajtást áthúzunk.  3 ráhajtással a szomszédos ívecskét kapcsoljuk, két rá­hajtást áthúzunk, kétráhajtással a mellette lévőit hozzáfogva, a tűn levő összes ráhajtást párosával áthúzzuk.

Ezután kitöltjük a középső üres teret. Tizenkétláncszemes íveket horgolunk, de két-két minta között 6 láncszem után mindkét oldalra kétráhajtásos pálcát horgolunk, a két pálca utolsó szemét egyszerre húzzuk át.  Hat tizenkétláncszemes sort horgolunk. Az egyik sorról a másikra úgy térünk át, hogy az utolsó ívnél 6 láncszem után az ív másik részét háromráhajtásos pálcával pótoljuk és így a következő sort már kezdhetjük is. A legbelső sort 1 láncszem és 2—2 ív összefogásával fejezzük be.

A bejegyzés kategóriája: Modellek, Szalaghorgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Kerek terítő bejegyzéshez

 1. Gizi szerint:

  Kedves Nagyi!

  Én is horgolok, és szeretném megtudni, hogy hogyan kell ezt a teritőt elkészíteni. Nagyon szívesen fogadom ennek a terítőnek a leírását.
  Köszönöm
  Gizella

 2. nagyi szerint:

  Üdvözöllek Kedves Gizi! Sajnálom, de elég nehéz a szalaghorgolást leírni. Elsősorban meg kellene tanulni egy egyszerű terítőn és azután a nehezebb terítő megkezdését. Biztatlak, mert nem nehéz! Minden kezdet nehéz, de a folytatás meghozza az eredményt. Aki ismeri a szalaghorgolás techikáját, annak a rajz alapján bármely terítő elkészíthető.
  Szeretettel kívánok szép napot és eredményes “tanulást”
  nagyi
  http://koteshorgolas.com/szalaghorgolas.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.