Kalocsai hímzés leírása

A magyarországi népi hímzések között legkedveltebb a kalocsai hímzés.Virágmintáinak változatos, tarka színezése külön örömmé teszi a kézimunkázók munkáját.

Kézimunkánk azonban csak akkor igazán szép, ha egyenletes, tömött formákat készítünk. Laposhímzéssel dolgozunk, amelynek két fajtáját különböztetjük meg.

A—–laposöltés—-nél a hímzőtűt a kivarrandó motívum egyik oldalán leszúrjuk, a másik oldalán felvezetjük. Gyakran alkalmazunk ún. előöltéseket (férceléshez hasonlóan), amikor a szálat a motívum középső részén végigvezetjük. Ezáltal a laposhímzés szépen kidomborodik. Másik fajtája a hamis laposöltés. Ezzel akkor dolgozunk, ha kevés fonalunk van, mert az előzőtől abban különbözik, hogy a fonalat nem vezetjük át alul teljes hosszában a másik oldalra, hanem mindig az előző öltés mellett szúrunk vissza. Így az alul vezetendő fonalat megtakarítjuk.

A —–száröltés—– egyik legegyszerűbb hímzőöltésünk. Többnyire a virágok szárát hímezzük ezzel. Lényege az öltések egymásutánja, amikor is minden következő öltés, az előző öltés feléig nyúlik vissza (gépöltésszerűen).

A —-slingelés—huroköltés. A fonalat leöltéskor a tű alá helyezzük, így keletkezik a hurok. A slingelő öltések egymás mellett helyezkednek el. Sűrűn, egyenletesen dolgozzunk, már a slingelés elkészülte után a kívül maradt vásznat levágjuk.

A bejegyzés kategóriája: Általánosságban
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Kalocsai hímzés leírása bejegyzéshez

  1. V.Ilcsi szerint:

    Ehhez ajánlanám Lengyel Györgyi: Kalocsai virágok c. 1983-ban megjelent könyvét.
    Üdvözlettel:V.Ilcsi

  2. coffmano szerint:

    Nagyon sokat segítettél a könyv címével Ilcsi!Köszönöm neked és hálám érte 😀 <3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.