Höveji terítő

Nyugat-Dunántúlon, Hövej és Kapuvár vidékén is megtaláljuk a fehérhímzést, amellyel fejre és vállra való kendőket díszítenek, lyukhímzéssel, laposöl­téssel és pókolással.

hoveji-terito

 

A lyukhímzés „bekötéssel” -pókolással – azt jelenti, hogy a lyukak közepét „bekötik”: pókháló finomságú csipkét varrnak be­le. A bekötési mód rendkívül változatos; két azo­nos pókozású minta egy darabon csak ritkán fordul elő. E technika sokféleségét szemlélteti ez a terítő.

A hullámvonalas kompozíció belső hajlataiban a napkorong díszes, változatos pókolt formái helyezkednek el, felettük pedig majorannaág fut, kerekrózsákkal ékesítve. A nagy képzelőerővel megalkotott, csipkeszerű öltésekkel gazdagított díszítmények csaknem teljesen betöltik az alapot.

 

Höveji-pókozás

Höveji-pókozás

Köszönjük a megosztást

A bejegyzés kategóriája: Höveji hímzés
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Höveji terítő bejegyzéshez

  1. sarierzsi szerint:

    Mindenki azt hiszi hogy ezt a kézimunkát nagyon nehéz varrni,én mindenkit bátorítok,hogy próbálja meg.Csodálatos munkákat lehet csinálni.

  2. Bazsó Józsefné szerint:

    Tisztelt kézimunkázók
    Most láttam a TV-ben a höveji asszonyok kézimunkáit, ami csodálatos. Én mostanában mentem nyugdíjba és nagyon szeretném ezt megtanulni. Hogy tehetnék szert oktató anyagra, ismertetőre, mintákra? Persze kezdőknek.
    Előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.