Höveji futó

A fehér batiszt alapra fehér hímzőfonallal, lapos-, lyuk- és száröltéssel kivarrt négyszögű terítő fő díszítménye a pókháló finomságú csipkével bekötött nagy kerek virág:

hoveji-futo

 

a „középen rózsás”, amelyet ugyancsak finom csipkével bekötött hegyes virágszirmok, „pávafarkok” kereteznek. Ez a díszítmény határozza meg a terítő kompozíciós rendjét. Innen indulnak el azok a hajladozó virágszárak, amelyek a terítő közepe felé keskenyedve, végighaladnak a díszített felületrészen.

A nagyobb lyukak csipkebekötéssel készültek a virágkoszorún belül éppúgy, mint a terítő sarkaiban elhelyezett hármas virágdíszeken. Az ismert motívumok — rózsák, szegfűk, bimbók, levelek — között érdekesen bukkan elő a „karajos” tölgylevél.

 

Rajz

Höveji-futó-rajza

Köszönjük a megosztást


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások
sarierzsi szerint:

Én a höveji mintákból sok terítőt varrtam már és szebbnél szebbek lettek, mindenki megcsodálja őket.Minden stílusú lakásba jól illenek.