Horgolt válltáska

Egyszerű elkészíteni a vállra akasztható táskát, mely ideális strandoláshoz, vagy kiránduláshoz.

Méret: 38 x 42 cm

Hozzávalók

250 g barna 53 % pamut, 47 % lenfonal

Alapminta

Rövidpálcával, körökben horgolunk, közben minden kör elején 1 láncszem helyettesíti az 1. rövidpálcát, és 1 láncszemmel zárunk. 1 szem megduplázásánál 2 rövidpálcát horgolunk 1 szembe.

Hálóminta

1. Kör: *1 rövidpálca, 3 légszem, 2 szemet átlépünk, a *tól a kör végéig ismételünk, a kört nem zárjuk, hanem légszemmel átmegyünk a következő Körbe, és az 1. rövidpálcát az 1. kör 1 légsz-ívébe horgoljuk, majd váltakozva
3 légszemet és 1 rövidpálcát horgolunk a következő légszem-ívbe.

A fentiek alapján spirális körökben haladunk tovább.

Méretpróba az alapmintával: 18 rövidálca és 20 sor = 10×10 cm

Elkészítés

A táska aljához 3 légszemet hur­kolunk, és 1 láncszemmel körré zárjuk, majd az alapmintával a következők szerint horgolunk tovább:

  • 1. Kör: 4 rövidpálca a gyűrűbe;
  • 2. Kör: minden szemet megduplázunk = 8 rövidpálca;
  • 3. Kör: minden 2. szemet megduplázunk = 12 rövidálca;
  • 4. Kör: minden 3. szmet megduplázunk = 16 rövidálca;
  • 5. Kör: minden 4. szemet megduplázunk = 20 rövidálca;

Értelemszerűen folytatjuk tovább, és minden körben 4 rövidpálcát szaporítunk, amíg középről mérve elérjük a kb.19 cm-t. Ezután a hálómintával kb.18 cm-t horgolunk, majd a felső szegélyhez megint az alapmintával horgolunk, közben az 1. Körben minden légszem-ív köré 3 rövidpálcát horgolunk. 5 cm szegélymagasság után elkezdjük a füleket készíteni: a szegély szélén 10 cm hosszan sorokban rövidpálcákat horgolunk, közben minden sor elején plusz 1 forduló-légszemmel kezdünk, és ugyanekkor minden sorban az utolsó szemre nem horgolunk, amíg csak a táska füle el nem éri a kb. 5,5 cm szélességet.

55 cm hosszan egyenesen horgolunk tovább. Ezután a szemben fekvő oldalon a fül másik felét ugyanígy horgoljuk, majd a fülek végeit összevarrjuk.

A bejegyzés kategóriája: Horgolás
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.