Horgolt vállkendő

Ismét egy vállkendő, mely horgolással készült. Szerintem látványosabb, gyorsabb, mint a kötött vállkendő.

Anyaga kb. 60 deka vastagabb szálú gyapjúfonal, 4-es tűvel készül. A kendő a nyakvonalon kb. 136 cm széles, hossza a nyakvonaltól a sarkáig (rojtok nélkül) kb. 85 cm.
A kendőt az alsó sarkánál kezdjük. 4 láncszemre 3 rövidpálcát horgolunk. Utána a minta a következő. 1.sor: 2 láncszemmel fordulunk, az első szembe 2 egyráhajtásos pálcát, a máso­dikba 5 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát, a harmadikba 2 egy­ráhajtásos pálcát öltünk.

2. sor: 2 láncszemmel fordulunk, és az első és utolsó pálcába 2—2, a további sze­mekbe 1—1 (összesen 7) rövidpálcát öltünk.

3.: 2 láncszemmel fordulunk. Az első szembe 2 egyráhajtásos pálcát, a követ­kezőbe 1 öttagú egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcacsoportot, a 3—5. pálcába 1—1 egyráhajtásos pálcát, a hatodikba 1 öttagú pálcacsoportot, a hetedikbe 2 egyráhajtásos pálcát öltünk.

4. sor: Azonos a második sorral.

5. sor: Azonos a harmadik sorral, de 1 öttagú pálcacsoporttal többet horgolunk.

A továbbiakban minden sorban a leírtak szerint szaporítunk, míg 42 öttagú pálcacsoportunk lesz. A kendőt rövidpálcasorral fejezzük be.

A kendő 2 rövidebb oldalát előbb 1 rövidpálcasorral, majd 3 láncszem és 3 rövidpálca váltakozásával behorgoljuk. A láncívekbe hatszoros szál­ból kb. 14 cm hosszú rojtokat csomózunk.

horgolt vállkendő

horgolt vállkendő

A bejegyzés kategóriája: Horgolás, Modellek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.