Horgolt converse cipő

 Horgolt converse cipő az unokámnak! Sok sikert nektek is
Leírás:

Ez a méret 9-12 hónapos gyerek lábára jó, a kisebbekre való leírás pedig itt van. Én most a kisebb méretű cipőcskék leírását fogom közölni.

Amire először is szükség van:
– 3,5 mm horgolótű
– fehér, és ízlés szerint kiválasztott színű fonal, hogy hány dkg pontosan nem tudom, de egy 50 g-os gombóc kb negyedét emésztheti fel
– olló
– zsákvarrótű
– fehér filc

Rövidítések:
lsz: láncszem
rp: rövidpálca
erp: egyráhajtásos pálca
ford: fordulás
hp: hamispálca
fogy: fogyasztás
szap: szaporítás
krp: kétráhajtásos pálca

Talpak:
11 lsz., nekem 13 láncszemmel kellett kezdeni, az a fonal vastagságátől függ!
1.kör: rp a második lsz-be, rp a következő 5 lsz. mindegyikébe, erp a következő 3 lsz mindegyikébe, 7 erp az utolsó láncszembe, a munkát a láncszemsor másik oldalán folytatva, erp a következő 3 lsz mindegyikébe, rp a következő 5 lsz mindegyikébe, 4 rp az utolsó/első lsz-be, majd hp a kezdő lsz-be.

2.kör: 1 lsz, rp ugyanabba a pálcába, rp a következő 7 lsz mindegyikébe, erp, 2erp a következő 3 lsz mindegyikébe, 3erp a következő lsz-be, 2 erp a következő 3 lsz mindegyikébe, erp, rp a következő 8 lsz mindegyikébe, 2 rp a következő 3 lsz mindegyikébe, hp a kezdő lsz-be

Ezzel készen van a piciny talpacska. Ekkor kb 6 cm hosszú (bár ez a horgolás szorosságától is függ)

Cipő rész:
1.kör: 1 lsz, rp mindegyik lsz-be, hátulról belebökve a tűt a lsz-be (így fog a cipő rész “felfelé elindulni”, és nem folytatólagosan nőni a talprész), hp a kezdő lsz-be

2.kör: 1 lsz, rp mindegyik lsz-be, hp a kezdő lsz-be- nálam ez kék.

3.kör: 1 lsz, rp mindegyik lsz-be, hp a kezdő lsz-be. nekem + 1 sor kellett még. Elvágjuk, majd eldolgozzuk a szálat.

Orr:
Először is előveszünk 3 biztostűt. Az elsőt az orr rész közepén található láncszembe szúrjuk, majd jobbra-balra számoljunk 7 láncszemet, és a 8. szembe a másik tűket illesszük bele. Ekkora lesz a cipő orra.

1.kör: bal oldali kezdő lsz-be bökjük a tűt, erp, 2 erp fogy. a következő 3 lsz-nél, 3 erp fogy. a következő lsz-nél, 2 erp fogy. a következő 3 lsz-nél, erp, ford.

2.kör: összes lsz erp fogy., elvágjuk, eldolgozzuk a szálat

Kész az orr is, most folytatjuk a tornacipő nyelvével.

Nyelv:

1.sor: az orr egyik kezdő lsz-be szúrjuk a tűt, rp az orr belső széle mentén mindegyik lsz-be
2-9.sor: ford, 1 lsz, rp ugyanabba a pálcába, majd rp mindegyik lsz-be
10.sor: ford, 1 lsz, rp a következő 2 lsz mindegyikébe, erp a következő 2 lsz mindegyikébe, krp a következő 2 lsz mindegyikébe, erp a következő 2 lsz mindegyikébe, rp a következő 2 lsz mindegyikébe, elvágjuk a szálat és eldolgozzuk.
A nyelv tetején közepén lett egy kis lyuk, amibe belefűzhetjük a cipőfűzőt abban érdekében, hogy ne kelljen a nyelvvel bajlódni a gyerekre való ráadás során.

Cipő felső, boka körüli része:

1.sor: a kezdő lsz-be bökjük a tűt, rp a következő lsz. mindegyikébe
2-11.sor: ford., 1 lsz, rp a következő lsz mindegyikébe, elvágjuk a szálat és eldolgozzuk.

Fontos, hogy a sorok kezdésekor a lsz készítés után ne ugyanabba a lsz-be, hanem a következőbe horgoljuk a szemet, mert így lesz szép ferde a cipőcske fűzős része.

Tulajdonképpen a cipő elkészítésével így végeztünk is, a dolgunk a kilógó szálak eldolgozása, a cipőfűző és a “márkajelvény” elkészítése és felerősítésére.

Cipőfűző:

Bár az eredeti leírás szerint a hosszú lsz sor után még visszafordul, és hp-val “megvastagítja” a szálat, de én ezt 2 okból nem így csináltam:
1: macerás és időigényes
2: göndörödik

Így jó szorosan horgoltam egy hosszú lsz sort, a lsz-eket megmondom őszintén nem számoltam meg, úgyis látjátok hogy mekkora lett a cipő és milyen hosszú fűzőre van szükség.

Márkajel:
Én nem használtam filcet, egy karikát horgoltam fehér fonálból és arra hímeztem az 5 ágú csillagot.
Fehér filcből kivágtam két kör alakot, majd fekete fonállal és zsákvarrótűvel (precízebbek hímzőfonállal is elkészíthetik, előre felrajzolt csillag sablon alapján) szemmértéket használva hímeztem rá egy fekete csillagot.
Aki nem ragaszkodik a converse csillaghoz, kislányoknak hímezhet bele kis szivet, horgolhat rá virágot, fiúknak pedig csinos lehet akár egy napocska is.

Így már csak a fűzőt kell a helyére biggyeszteni, és a filcet az oldalára felvarrni

fázisképek
2
 

Forrás:  Etelka Krüpl

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Horgolás, Olvasóink kézimunkái
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.