Egyujjas horgolt kesztyű

Könnyen elkészíthető, meghorgolható az egyujjas kesztyű!

Hozzávalók: Kb. 10 dkg kétszálas kártolt fonal és 3-as horgolótű.
Mintája: Minden szembe, ill. pál­cába 1 rövidpálca. A szegélyrészt egyráhajtasos pálcákkal horgoljuk.
A kesztyűt a csuklórésznél,  a szükségesnek megfelelő hosszúságú láncszemsorral kezdjük. A kezdő láncszemsort összekapcsoljuk. Utána körben horgo­lunk, egyenesen. Amikor 6 cm ma­gasra értünk, a hüvelykujjnak 3,5 cm széles nyílást készítünk. A soron nem folytatjuk a horgolást, hanem 3,5 cm hosszú láncszemsort horgo­lunk és ugyancsak 3,5 cm-t kihagyva a soron, az utána következő lánc­szembe öltve folytatjuk a munkát. Továbbra is egyenesen horgolunk körben, amíg a kesztyű magassága eléri a 14 cm-t. Ekkor fogyasztani kezdünk, a szabásmintának, illetve kezünknek megfelelően. A fogyasz­tást a mutató- és a kisujj külső részé­nél, a kesztyű két oldalán végezzük úgy. hogy 1—1 rövidpálcát kiha­gyunk. A kesztyű fejének elkészülése után a szemeket a visszáján apró ölté­sekkel, szorosan összevarrjuk.
Ezután meghorgoljuk a hüvelykuj­jat. A kihagyott nyílás pálcáiba öltve, körben horgolunk. Egyenesen hala­dunk kb. 5 cm magasan. Majd fo­gyasztunk; az ujj hegyéig még kb. 1,5 cm-t kell horgolnunk. A kész ujjat a visszáján körben összehúzzuk a fonallal és a szálat szorosan elvarrjuk.
Végül elkészítjük a kesztyű csuk­lót szegélyező részét. A kesztyű szélszemeibe öltjük az egyráhajtasos pál­cákat úgy, hogy minden 3. szembe 2 pálcát teszünk, a többi szembe pedig 1 pálcát. Még egy sort horgolunk úgy,  hogy minden pálcába 1 pálca ke­rül. Ezután be

foglaljuk egy sima pikósorral: minden pálcába 1 rövidpálca és közben 2 láncszem.

Ez a fotó illusztráció:

egyujjas

ez az eredeti

Egyujjas horgolt kesztyű

A bejegyzés kategóriája: Horgolás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Egyujjas horgolt kesztyű bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.