Egybehorgolt csillagok

A mintát felhasználhatjuk: szekrénycsík, terítő, függöny stb készítésére.

Első sor: ” 16 láncszemet horgolunk. Ráhajtás nélkül visszaöltünk a hatodik láncszembe ( kis kört képezünk ). 5 láncszemet horgolunk magasításnak és a kis körbe egy kétráhajtásos pálcát öltünk. Utána ráhajtás nélkül beleöltünk a 16-ik láncszem 10-ik láncszemébe. ( Elkészült a csillag első szirma). 6 láncszem után készítjük el a második szirmot úgy, hogy kétszer ráhajtunk a tűre, beleöltünk a kis körbe, de csak egyszer húzúnk át két szemet:, utána 1 rhajtással ismét a kis körbe öltünk és egyszer áthúzzuk, végül harmadszor is 1 ráhajtással beleöltünk a kis körbe, és most a tűn lévő szemeket kettesével lehorgoljuk. 6 láncszem után elkészítjük a csillag harmadik szirmát a már ismertetett módon. ” -tól a mintát annyiszor ismételjük, ahány csillagot kívánunk készíteni. Az első sorban félcsillagok  készülnek 3-3 szirommal.

Második sor: A második sorban visszafelé haladva a minta színén, sorban befejezzük a fél csillagokat. 6 láncszem után az utólsó csillag kis körébe beleöltjük a még hiányzó negyedik, ötödik és hatodik szirmot ( az ismert módon ), minden szirom között 6 láncszemet horgolva. A hatodik szirom után 3 láncszemet készítünk és 1 rövidpálcával a két csillag találkozásánál levő láncszemek közepébe öltünk. 3 láncszem után a következő csillag kis körébe öltjük a még hiányzó három szirmot. Így haladunk végig a soron.

Harmadik sor:  22 láncszemet horgolunk. Ráhajtás nélkül beleöltünk a hatodik láncszembe ( kis kört képezünk ). A kis körbe ( a már ismert módon ) beleöltjük az első szirmot.  Utána 3 láncszemet horgolunk és 1 rövidpálcával az alatta levő csillag ötödik és hatodik szirma között 6 láncszem középső láncszemébe öltünk. 3 láncszem után a kis körbe öltjük a második szirmot.  Most megkezdjük a következő csillag horgolását. 16 láncszemet horgolunk, kis kört képezünk és elkészítjük a második csillag első szirmát. Utána 3 láncszem és egy rövidpálcával az alsó első csillag negyedik és ötödik szirma közötti 6 láncszem közepébe öltünk. 3 láncszem után elkészítjük a második szirmot. Utána 3 láncszem és 1 rövidpálcával az alsó második csillag ötödik és hatodik szirma közötti 6 láncszem közepébe öltünk. 3 láncszem után elkészítjük a harmadik szirmot. Utána 16 láncszemtől ismételve megkezdjük a következő csillagot.

Negyedik és minden további páros sor úgy készül mint a második sor.

Ötödik sor:  Hasonlóan készül mint a harmadik sor, az első szirom elkészítése után azonban az alsó félcsillag harmadik és negyedik szirma közé öltünk, a második szirom elkészítése  után pedig a következő alsó csillag ötödik és hatodik szirma közé.

A további páratlan sorok készítésénél felváltva a harmadik és ötödik sor szerint horgolunk.

A bejegyzés kategóriája: Horgolás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.