Csillagos kerek terítő

Mutatós szalaghorgolásos terítő. A térítőt a hullámvonalas csillagrésszel kezdjük. 4 egyráhajtásos pálcából és 7 láncszemből álló ívekből horgoljuk a szalagot.A szalag ötödik ívével egy ötös kapcsolást végzünk úgy, hogy az ötödik ívből meghorgolunk 3 láncszemet, l rövidpálcával összefogjuk az előtte levő négy ívecskét és 3 láncszemmel visszatérünk a szalagra. A szalagot tovább horgoljuk és az ellenkező oldalon 4 ívet fogunk össze. A csillag belső felén mindig ötös és a külső oldaton négyes kapcsolással dolgozunk. Az ötös kapcsolás alatt a hullám­vonal két oldalát l növidpálcával kötjük össze. Ha elkészült mind a nyolc hul­lámvonal, szemből szembe öltve a szalag két végét összevarrjuk.

A középső csillagot 12 láncszemes ívekkel kezdjük a szalag szabad íveihez kapcsolva. Az utolsó ívnél 6 láncszem után meghorgoljuk a középső pókot. 8 ráhajtással az előtte levő ív közepébe kapcsolunk, 4 ráhajtást áthúzunk, 4 a tűn marad. 4 ráhajtással a következő ívihez kapcsolunk és a négy ráhajtást áthúzzuk. Ha mind a hét pókláb elkészült, egyszerre áthúzzuk mind a 7 utolsó szemet és a még tűn levő 4 ráfhajtást.  Ez lesz a pók nyolcadik lába. 6 láncszemmel vissza­térünk a kezdéshez.
Az első sima sornál a hullámvonal minden, ívét kapcsoljuk a rajz szerint, de közben egy szabad ívet hagyunk. Egy szabad ív után egy háromlábú, kétráhajtásos pókot készítünk a nyolcágú pók leírása alapján. A tizláncszemes ívekből álló sort újra kezdjük és  minden ívbe kapcsolunk.
A következő sima szalagsornál vigyázzunk, hogy miniden hatodik ívecske szabadon maradjon.
A külső ritka nesznél 10, 10, 11, 12, 12 láncszemes íveket horgolunk, min­den ívecskébe. Az egyik sorral a másikra úgy megyünk át, hogy az utolsó ívnél pl. 5 láncszem után az ív hiányzó részét egy háromráhajtásos pálcával pótoljuk, 2-2 láncszemnek 1—1 ráhajtás felel meg.

Csillagos kerek terítő

Csillagos kerek terítő


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások