Copfmintás fehér pulóver

A ragyogó fehér és a sima pamutfonal hatásosan emeli ki  a pulóver mintáját. Hozzávalók: kb, 800 [850] g 50% pamut, 50% poliakril keverésű, fehér színű fonal (50 g = 85 m), 4-es és 5-ös kötőtű, egy 40 cm hosszú 4-es körkötőtű, valamint egy segédtű.

Méret: 38-40 (42-44)

Patentminta:1 sima, 1 fordított.

Fordított kötés: színén fordított, visszáján sima szemek.

Copfminta: A leszámolható rajz szerint kötjük, amely egy mintaegységet ábrázol. Ezt szélességben és magasságban folya­matosan ismételjük. A rajz a kötést csak a színén mutatja, a visszáján si­mára sima, fordítottra és a ráhajtásokra pedig fordított szemeket kötünk.

Copfmintas-feher-pulover

Méretpróba: (5-ös tűvel a copfmintában) 17 szem és 26 sor = 10 x 10 cm.

séma

Copfmintás fehér pulóver rajz

 

jelmagyarázat

jelmagyarázat

Háta: 4-es tűvel, 75 [81] szemmel kezdjük, és patentkötéssel 6 cm passzét kötünk. Az utolsó sorban egyenletesen elosztva 27 szemet szaporítunk = 102 [108] szem. Ezután 5-ös tűvel a következő beosztás szerint haladunk tovább: szélszem, 0 [3] szem fordított, 6-szor a mintaegység, 4 [7] szem fordított, szélszem cm magasságban minden szemet lazán leláncolunk.

Eleje: Úgy kötjük, mint a hátát, de nyakkivá­gással. Ehhez a passzétól mért 53 cm magasságban a középső 14 szemet le­láncoljuk, és a két oldalán külön kötjük tovább. A nyakkivágás kialakításához minden 2. sorban 2 x 2 és 3 x 1 szemet leláncolunk. A fennmaradó 37 [40] sze­met a vállnak a hátával azonos magas­ságban lazán leláncoljuk. A másik ol­dalát ugyanígy tükörképszerűen köt­jük.

Ujja:4-es tűvel és 35 szemmel kezdjük. Pa­tentmintával 7 cm passzét kötünk, melynek utolsó sorában minden sze­met megkettőzünk = 70 szem. 5-ös tűvel a következő beosztással kötünk  tovább: szélszem, 4-szer a mintaegység, 4 szem fordított, szélszem. Az uj­jak bővítéséhez mindkét szélen min­den 8. sorban 5×1, majd minden 6. sorban 7×1 szemet szaporítunk = 94 szem. A szaporított szemeknél a mintát  kötjük tovább 39 [40] cm magasságban minden szemet lazán leláncolunk. A másik ujját azonos módon készítjük.

Összeállítás: A vállakat, az oldalakat a rajzon jelzett nyílig összevarrjuk;. Az ujjakat bevarrjuk. A nyakkivágás széléről a körkötőtűre veszünk 80 szemet, és körbe 2,5 — cm   passzét   kötünk   patentmintával. A szemeket lazán leláncoljuk.


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Hozzászólások