Kötés – Horgolás

Zsinórhorgolású kis terítő


A terítő 1 nagyobb, 12 kisebb virágból, 32 belső és 32 külső levélből áll.

Nagy virág

első sor:
12 láncszemből gyűrű.

második sor:
A gyűrűbe 14 rövidpálcát hurkolunk.

harmadik sor:
1 egyráhajtásos pálca és 2 láncszem ismétlődik körbe, minden pálcába öltve.
negyedik sor:
12 láncszem után 2 láncszemmel fordulunk és a láncsorra 1 egyráhaj­tásos, 7 kétráhajtásos, 1 egyráhajtásos, 1 egyráhajtásos fél- és 2 rövidpálcát horgolunk, 1 láncszem után a kezdő láncsor másik oldalára rövidpálcák kerülnek. 2 láncszemmel fordulunk és meghorgoljuk az előbbiek tükör­képét. A leírtakat még hatszor ismételjük.
ötödik sor:
A virágot körülhorgoljuk rövidpálcákkal, de az első kétráhajtásos pálcáknál kapcsoljuk a szomszédos szirmokat.

Kis virág

első—második sor:
Azonos a nagy virág megfelelő soraival.
harmadik sor:
9 láncszem után 2 láncszemmel fordulunk, 1 egyráhajtásos fél-, 6 egyrá­hajtásos, 1 egyráhajtágps fél- és 1 rövidpálca kerül a láncsorra, 1 láncszem után a kezdő láncsor másik oldalára rövidpálcákat hurkolunk, 2 láncszem­mel fordulunk és a második oldalt szimmetrikusan meghorgoljuk. A leírta­kat még hatszor ismételjük.

ötödik sor: azonos a nagy virág megfelelő sorával.

Belső levél

15 láncszem után 2 láncszemmel fordulunk. A láncsorra 1 egyráhajtá­sos, 5 kétráhajtásos, 3 egyráhajtásos fél-, 3 rövid- és 3 hamispálca kerül, a másik oldal szimmetrikus, végül a levelet körülhorgoljuk rövidpálcákkal.
Külső levél
22 láncszemmel kezdünk, 1 láncszemmel fordulunk. A láncsorra 2 ha­mis-, 2 rövid-, 2 egyráhajtásos fél-, 10 egyráhajtásos, 2 egyráhajtásos fél-, 2 rövid- és 2 hamispálca kerül. A másik oldal szimmetrikus, a levelet körülhorgoljuk rövidpálcákkal, a szélére eső oldalon a kép szerinti elrendezés­ben, 3 háromláncszemes pikót készítünk.

Zsinór

3 láncszem után 1 egyráhajtásos pálcával az első szembe öltünk és a fonalat valamennyi hurkon egyszerre áthúzzuk. 3 láncszemmel fordulunk és a leírtakat ismételjük.

A rövidpálcás karikákat hatláncszemes gyűrűvel kezdjük, melybe 12 rövidpálcát hurkolunk.

A motívumokat az előrajzolt vászonalapra felférceljük és sodrott lábakkal dolgozzuk össze. A vázlat a terítő 1/4-ed részét 1/1 méretben ábrázolja.

Zsinórhorgolású kis terírő

 

2

Zsinórhorgolású kis terírő rajz

8o-as fonalból mérete kb. 23×33 cm.

3 hozzászólás
Hozzászólások