Kötés – Horgolás

Szalagcsipkés terítő


A terítő 2 szalagsorból áll, 80-ás cérnából horgolva kb. 28×20 cm nagyságú.
A külső szalagsort az ,,A” pontnál kezdjük el 11 láncszemmel, majd 4 egyráhajtásos pálcával és hétláncszemes ívekkel folytatjuk.

szalagcsipke terito

 

Az első ív után a külső oldalon 1 pálcával szaporítunk és a pálcák közé 2—2 láncszemet horgolunk. Ezen az oldalon ritkított minta készül, összesen 6 sorban 1—1 pálcával szaporítunk, következő sorban, a kiugró részen nem szaporítunk, majd innen minden sorban, a külső vonalon 1 — 1 pálcát fogyasztunk, amíg csak a négypálcás sűrű rész marad meg.

A harmadik ív után a ritkított oldalon 4 ívet kapcsolunk. Innen simán horgolunk 4 egyráhajtásos pálcával, a szemben levő 3 ívet egyenként simán kapcsoljuk, a ív után a belső oldalon négyes kapcsolással fordulunk, innen szaporítjuk és ritkítjuk a szalagsor mindkét oldalát.

A rajz szerint szimmetrikusan haladunk tovább. A „B pontból ismétlődik a minta elölről, itt azonban 2 szaporított kockás rész készül, ez adja meg a terítő téglalap alakját. Majd utána meghorgoljuk a terítő harmadik oldalát az „A” pontnál leírtak szerint. A negyedik oldal a másodikkal szimmetrikus.

A belső sima szalagsort a „C” pontnál kezdjük és a rajz szerint kapcsoljuk a térítőhöz, kétráhajtásos pálcákkal és 4 lábú kétráhajtásos pókokkal.

A „D pontnál kezdjük a kockás belső részt, 10 láncszemes íveket horgolunk és rövidpálcákkal öltünk a szalagsor minden ívébe körbe haladva A második sortól a sarkokon 2 ívet 1 rövidpálcával összekapcsolunk, így kelet­keznek a rajz szerinti dupla láncszemes részek.

szalagcsipkés terítő rajza

szalagcsipkes terito rajza

A tizedik sornál a sarkok dupla láncszemes része összeér, onnan a közepét 5 láncszemmel, 1 rövidpálcával jobbra-balra öltögetve összehorgoljuk.

 

 


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Nincs hozzászólás
Hozzászólások