Kötés – Horgolás

Horgolt vállkendő II


Anyaga kb. 35 deka középvastag gyapjúfonal, 4-es tűvel  készül. A kendő a nyakvonalon kb. 150 cm széles, hossza a nyakvonaltól a sarkáig „ (rojtok nélkül) kb. 70 cm.

Horgolásminta:1. sor: láncszemsor.
2. sor: Fordulunk és a hatodik láncszembe 2 félig lehorgolt kétráhajtásos pálcát öltünk. Ez azt jelenti, hogy * 2 ráhajtást veszünk a tűre, leöltünk és 1—1 ráhajtással 2—2 hurkot lehorgolunk.

A leírtakat egyszer ismételjük.

A tűn 3 hurok marad. Most 2 félig lehorgolt kétráhajtásos pálcát öltünk a negye­dik láncszembe és a második pálca után egyszerre áthúzzuk a szálat a tűn levő összes (5) hurkon, ezzel a 2—2 félig lehorgolt kétráhajtásos pálcát 1 közös szemmel fejezzük be.

4 láncszem után — a második leöltéssel azonos szembe szúrva — *-tól ismétlünk. A *-ok közötti rész képez 1 motívumot, melyből 3 db=8% cm-rel és 3 sor=8 cm-rel.
A kendőt 202 láncszemmel kezdjük és a második sor leírása szerint 49 motívumot horgolunk. A sort 1 láncszem után 1 jól felhúzott kétráhajtásos pálcával fejezzük be.

3. sor: 5 láncszemmel fordulunk — ezzel az előző sor utolsó kéttagú pálcacso­portját átíveljük —, a következő motívum (4 pálca) közös szemébe 2 egy­szerre befejezett kétráhajtásos pálcát öltünk. 4 láncszem után — ugyan­oda öltve — a leírt motívumot ismételjük végig a soron.

Befejezés: 4 lánc­szem, 2 egyszerre befejezett kétráhajtásos pálca, 1 láncszem és 1 jól felhú­zott kétráhajtásos pálca az utolsó motívum közös szemébe öltve.

4. sor: 5 láncszemmel fordulunk (ezzel az előző sor utolsó kéttagú pálcacsoport­ját átíveljük) és az ismert motívummal dolgozunk tovább.

Befejezés 1 lánc­szem és 1 jól felhúzott kétráhajtásos pálca.

Az előbb leírtak harmadik-negyediksorát addig ismételjük, míg 1 motí­vumunk marad. A sál nyakvonalát 1 sor rövidpálcával és 1 sor ráköltéssel (balról jobbra horgolt rövidpálcák) horgoljuk be. A másik 2 szélén 5 sort horgolunk 5 láncszem és 1 rövidpálca váltakozásával. Az utolsó sor íveibe négyszeres szálból 20 cm hosszú rojtokat csomózunk.

horgolt vállkendő

horgolt vállkendő


Létrehoztuk új Kézimunka/Kötés-Horgolás csoportunkat, akit érdekel, bátran csatlakozzon! Zárt csoport, de mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozni szeretne! Kattints ide és csatlakozz »»»

Nincs hozzászólás
Hozzászólások