Kötés – Horgolás

Borsókaszegély


Nevét borsó formájú és legtöbbször borsó nagyságú lyukacskáitól kapta. Alkalmazhatjuk önmagában is, mint szegélydíszt, de szeghetünk vele más hímzéssel díszített térí­tőt, függönyt, kiskendőt stb. -ha annak alapanyaga alkalmas a szálkihúzásra. Tovább »

Nincs hozzászólás

Mezőkövesdi lepedőszél „cipés” mintája


Nem mindig volt  díszes a matyó viselet. A legrégibb matyó hímzések, amelyek lepedővégeket díszíte­nek, egyszerű vászonhímzések, piros-kék, fénytelen pamutfonal­lal készültek. A legismertebb mo­tívumok a rózsa, „cipe” (cipő formájú minta), madár, „macs­kafark” (csigavonal), körök, bimbók. Tovább »

Nincs hozzászólás

Horgolt fehér blúz


Anyaga 25 deka fehér  gyapjúfonal  és3-as horgolótűvel. Tovább »

Nincs hozzászólás

Kévés szövetminta


A minta leírása: 1.sor: minden szem sima. Tovább »

Nincs hozzászólás

Csipkerózsás terírő


A terítő hatszögű csillagból áll. Azsúros szalagból készül, tehát a négy­pálcás hétláncszemes szalag második-harmadik pálcája közön 2—2 lánc­szemet horgolunk. Tovább »

Nincs hozzászólás

Riseliő hímzés – varrás III


Körminták
Pettyes minta alaphálóra
Az 1., 2., 3. és 4. lépés megegyezik az alapháló készítésével. Tovább »

2 hozzászólás

Sárközi varrott terítő


Rendkívül szépek Sárközben a fekete gyapjúfonalból varrott halottas párnák, amelyek leginkább a XVII. századi magyar hímzésmintákra emlékeztetnek. Tovább »

Nincs hozzászólás

Sárközi asztalterítő


Sárközi jegykendő mintájának alkalmazása terítőre. A terítő anyaga nyersszínű puplin, osztott hímzőfonallal kivarrott. Tovább »

Nincs hozzászólás

Baranyai főkötő minta


Az alábbi falvédő baranyai gyapjúhímzéses főkötő mintájával varrott. Az eredeti darab háziszövésű vastagabb vászonra készült, terakotta gyapjúfonallal varrva. Tovább »

1 hozzászólás

Falvédő palóc hímzéssel


A palóc életében egészen a legutóbbi évtizedekig jelentős szerepe volt a kender termelésének és feldolgozásának. A női, férfi és gyermekkötényeket, a díszes lepedővégeket, dísztörülközőket is kendervászonból szőtték, Tovább »

Nincs hozzászólás