Kötés – Horgolás

Archive for február, 2011

Rátétes kerek terítő


Az  alföldi   hagyományokon  épülő,  rátétes  kerek térítőn több soros vörös levélfüzérsor fut körbe. A legszélső egyenes sorban, a következő már hullámvonalban haladva fogja közre a finoman csipkézett, ide-oda hajló virágokat.

Tovább »

Nincs hozzászólás

Ágöltés, nyitott láncöltés


Lánc­öltésszerű öltést készítünk nyi­tott szárakkal. A következő láncszem jobbra eltolódik, külső leöltése kissé lejjebb csúszik. A harmadik lánc balra tolódik, és visszafelé fordított szállal varrjuk, így váltogatva az irányt, készül az öltéssor. Tovább »

Nincs hozzászólás

Azsúröltés, középső csomózással


A szélesen kihúzott szálakat díszíthetjük úgy is, hogy középen vezetett fonallal,   azonos   szálcsomókat  összefogva   hurkoljuk  meg a fonalat. Tovább »

Nincs hozzászólás

Aszúröltés, zegzugban futó


Ha az azsúröltésnél nem három, hanem hat szálat fogunk össze kis
csomókba, a másik oldalon pedig úgy öltünk, hogy a szálcsomókat megosztjuk, hármat az egyikből, hármat a másikból veszünk, zeg­zugban futó azsúröltéssort ka­punk, Tovább »

Nincs hozzászólás

Azsúröltés


Ha az alapanyagból 4-5 egymás melletti szálat kihúzunk és a kihúzottakra  merőlegesen fekvő, bennmaradt  szálakat (általában hármat) az alapszélétől kiindulva szállal átcsavarjuk, majd újra visszaöltünk az alapanyagba, azsúröltés keletkezik. Tovább »

Nincs hozzászólás

Höveji futó


A fehér batiszt alapra fehér hímzőfonallal, lapos-, lyuk- és száröltéssel kivarrt négyszögű terítő fő díszítménye a pókháló finomságú csipkével bekötött nagy kerek virág:

hoveji-futo

 

Tovább »

5 hozzászólás

Karcagi szűraszaj mintája


Az ” aszaj” a szűr három darabból álló oldalrészének középső része. Oldalnézeti rózsák és bimbók váltakoznak az aszajdíszen. Tovább »

Nincs hozzászólás

Rugdalódzó


Rugdalódzó 6—12 hónapos babának. Hozzávalók: Kb. 25 dkg fonal és 5 db 2-es kötőtű. Mintája: harisnyakötés, a felső­részen 4 sor azsúrminta,  a bokarész 1 sima, 1 fordított. Tovább »

Nincs hozzászólás

Höveji terítő


Nyugat-Dunántúlon, Hövej és Kapuvár vidékén is megtaláljuk a fehérhímzést, amellyel fejre és vállra való kendőket díszítenek, lyukhímzéssel, laposöl­téssel és pókolással.

hoveji-terito

 

Tovább »

3 hozzászólás

Azsúröltés, átfordított


Ha az alapból több szálat húzunk ki, az azsúrcsík szélesebb lesz. Ha mindkét oldalon végigvarrtuk az öltéseket érdekesen  csavarttá alakíthatjuk az azsúrcsíkokat, Tovább »

Nincs hozzászólás

Oldal 1 össz: 212